Internet

Google prestao da radi na dual-boot podršci za ChromeOS i Windows

Google prestao da radi na dual-boot podršci za ChromeOS i Windows
Foto: N.N. | Google prestao da radi na dual-boot podršci za ChromeOS i Windows

Prošle godine Google ChromeOS developeri su počeli sa radom na implementaciji dual-boot opcije, koja bi omogućila Chromebook uređajima da pokreću i Windows, pored svog podrazumjevanog ChromeOS-a.

Vijesti o ovoj funkciji su se prvo pojavile tokom aprila prošle godine, a potom se u narednim mjesecima nije pojavljivalo previše informacija. Sada je "Alt OS" mod za Chromebookove navodno odbačen, a glavni razlog su preveliki zahtjevi za skladište.

Alt OS, ili Project Campfire, je slična ideja onoj koju Bootcamp implementira u iOS. Korisnici bi bili u prilici da koriste program na ChromeOS-u kako bi podesili particiju na disku gdje će biti instaliran Windows kao sekundarni operativni sistem. Navodno, pomenuta opcija je bila funkcionalna i veoma blizu objave, ali je potom odbačena.

Navodi se da je Alt OS mod ugašen zbog količine skladišnog prostora koja je bila potrebna za njegovu implementaciju. Windows 10 je zahtevao 40GB prostora na Chromebook-ovima, a u budućnosti bi zauzimao i još više prostora (Microsoft je nedavno objavio da će povećati skladišne zahtjeve za instaliranje Windowsa 10).

Chromebook-ovi su generalno fokusirani na to da budu tanki, lagani i usmjeravaju korisnike ka cloud rješenjima za skladištenje podataka. Zbog toga se veliki broj ovih laptopova isporučuje sa manje od 40GB prostora za skladištenje podataka, ali uz opciju proširenja preko eksternog drajva. Zbog toga dual-boot opcija za Windows 10 ne bi bila moguća za ogroman broj Chromebook uređaja.

(NN/benchmark)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije