Internet

Pratite nas na Google news

Google pristao na kaznu od milijardu evra kako bi se okončala istraga

Google pristao na kaznu od milijardu evra kako bi se okončala istraga
Foto: Tanjug/AP | Google pristao na kaznu od milijardu evra kako bi se okončala istraga
Anadolija

Kompanija Google je pristala platiti skoro milijardu evra francuskim vlastima kako bi se okončala istraga o fiskalnoj prevari pokrenuta prije četiri godine.

Riječ je o nagodbi koja bi mogla predstavljati pravni presedan za ostale svjetske tehnološke kompanije koje posluju u Francuskoj.

Francuski istražitelji još istražuju da li je Google, čije je evropsko sjedište u Dablinu, izbjegao plaćanje taksi državi tako što nije prijavio sve svoje aktivnosti u zemlji.

Google je saopštio da je nagodbom pristao podmiriti novčanu kaznu u iznosu od 500 miliona evra i platiti dodatnih 465 miliona evra poreza.

Inače, Google, dio Alphabet konglomerata, plaća samo mali iznos poreza u većini evropskih zemalja jer gotovo svu prodaju prijavljuje u Irskoj.

Ovo je do sada bilo moguće postići zahvaljujući "rupi" u međunarodnom poreznom zakonu, ali mnogo zavisi i o osoblju u Irskoj koje zaključuje sve kupoprodajne ugovore.

"Sporazum dopušta nagodbu za sve ranije sporove", kazao je advokat Googlea Antonin Levi na ročištu na Sudu u Parizu.

Iznos poreza koji će Google platiti je manji od 1.6 milijardi evra koliko je Ministarstvo finansija Francuske zatražilo nakon što su pregledani uredi kompanije Googlea u Parizu 2016. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije