Internet

IT firme u Banjaluci ne muči trend zatvaranja

IT firme u Banjaluci ne muči trend zatvaranja
Foto: Ilustracija | IT firme u Banjaluci ne muči trend zatvaranja

BANJALUKA - Pucanje "IT-balona", odnosno trend zatvaranja IT firmi se nije odrazio na Banjaluku, u kojoj je i prošle godine najviše preduzeća registrovano upravo iz ovog sektora.

Podaci su ovo Odjeljenja za privredu i lokalni i ekonomski razvoj Gradske uprave. Kako su dalje istakli, prošle godine registrovano je novih 990 samostalnih preduzetnika, od kojih je najviše u IT sektoru.

Podaci su ovo Odjeljenja za privredu i lokalni i ekonomski razvoj Gradske uprave. Kako su dalje istakli, prošle godine registrovano je novih 990 samostalnih preduzetnika, od kojih je najviše u IT sektoru.

"Od ukupnog broja registrovanih preduzetnika najviše ih je u oblasti informacija i komunikacija, računarskog programiranja, savjetovanja i pripadajućih djelatnosti, te iz oblasti informacionih uslužnih djelatnosti, i to ukupno 231", kazali su iz nadležnog odjeljenja za "Nezavisne".

Da se IT firme ne zatvaraju, već da čak muku muče sa nedostatkom radnika, potvrdio je za "Nezavisne" Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka.

"Nova preduzeća koja se otvaraju su gotovo ekskluzivno IT firme", kaže Gverić.

Kako je dalje objasnio, od kupnog broja prijavljenih privrednika njih 80 odsto su upravo iz ovog sektora.

"Godinama bilježimo rast i razvoj u ovom sektoru, a sada je glavni problem samo nedostatak radne snage", kazao je Gverić.

Naglašava da Banjaluka nema nikakav strah od zatvaranja ovih kompanija, jer je trend otvaranja i dalje u punom jeku.

Ovo su potvrdili svojom analizom IT sektora koja se odnosi na broj zaposlenih. Naime, prema njihovim podacima, broj zaposlenih u prethodnim godinama je skočio sa 4.000 na 7.700.

Rast i razvoj ove oblasti objašnjava i dalje velikom potrebom za digitalizacijom, kao i novim trendom vještačke inteligencije, a kako dodaje, tržište se sve više širi, pa s tim i njegove potrebe.

"Sadašnji resursi nisu dovoljni da se nosimo sa zahtjevima klijenata i kupaca. Pored toga, moraćemo se više prilagoditi potrebama firmi koje postoje u specifičnim oblastima, a već sada počinjemo razmatrati programe dokvalifikacije radne snage", zaključio je Gverić.

Kako dodaje, Banjaluka i okolina grada se nalaze na jako povoljnom području za bavljenje ovim poslova.

"Imamo tu prednost zbog lokaliteta gdje smo, odnosno u blizini smo država EU i generalno nemamo problem dolaska do klijenta. Njima odgovara naše radno vrijeme i način rada", kazao je on.

Generalno gledajući, privrednika u Banjaluci je, prema podacima nadležnog odjeljenja, sve više, jer je prošle godine registrovano njih 990, dok je u prethodna dva mandata ovaj broj iznosio 840.

Što se odjava tiče, prošle godine je odjavljeno više od 400 preduzetnika, a iz IT sektora je odjavljen 31 samostalni preduzetnik.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije