Internet

Investitori tuže i Twitter i Maska: "Prekršeni su zakoni"

Investitori tuže i Twitter i Maska: "Prekršeni su zakoni"
Foto: Tanjug/AP arhiva | Investitori tuže i Twitter i Maska: "Prekršeni su zakoni"
N.N.

Grupa investitora u Twitteru podigla je tužbu protiv Ilona Maska i same platforme zbog njegove ponude za preuzimanje teške 44 milijarde dolara.

Kako se navodi u tužbi, Mask i sam Twitter prekršili su čitav niz korporativnih zakona. Između ostalih, navodi se da je Mask davao lažne izjave i tako manipulisao tržištem, zbog čega je stvorio "haos" u Twitterovom sjedištu u San Fransisku.

Navodi se i da je Mask finansijski profitirao jer nije odmah otkrio da je kupio značajan udeo u Twitteru, kao i da planira da uđe u upravni odbor te kompanije.

Pominje se i nekoliko tvitova koje je Mask objavio, a čiji je sadržaj mogao biti zavaravajući. Kao jedan od takvih tvitova, navodi se onaj u kojem je napisao kako "pauzira" preuzimanje zbog sumnje da se na Twitteru nalazi više lažnih naloga nego što je to navedeno.

Taj tvit je pokušaj manipulacije tržištem i cijenom akcija Twittera, jer je znao za lažne naloge i ranije, stoji u tužbi.

Advokat koji zastupa investitore, za BBC je pojasnio, kako je tužba podignuta jer "Mask nastavlja da odlaže obaveze sa kompanijom koju želi da kupi za 44 milijarde dolara, kako bi smanjio cijenu".

Mask je u nekoliko navrata, prilikom svojih javnih nastupa i na Twitteru, nagovestio da pokušava da pronađe način da smanji konačnu cijenu za preuzimanje Twittera.

Podsjetimo, originalno je ponudio 54,20 dolara po akciji, što nije naišlo na odobravanje velikog dijela akcionara koji su smatrali da je to preniska cijena.

U međuvremenu su akcije Twittera, što zbog čitave sapunice s Maskom, što zbog drugih kretanja na tržištu, pale na 35,76 dolara, što je značajno niže od ponuđene cijene. Posljednja cijena (u trenutku pisanja ovog teksta) iznosila je 39,52 dolara što je za četvrtinu manje od Maskove ponuđene cijene.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije