Internet

Korištenje interneta među starijim osobama najpopularnije u Skandinaviji

Korištenje interneta među starijim osobama najpopularnije u Skandinaviji
Foto: People photo created by prostooleh - www.freepik.com | Korištenje interneta među starijim osobama najpopularnije u Skandinaviji

U Evropskoj uniji je u 2020. godine 88 odsto osoba starosti između 16 i 74 godine prijavilo da je koristilo internet u posljednja tri mjeseca, najviše u Danskoj, čak 99 odsto, dok je u Bugarskoj procenat iznosio 70 odsto.

Kada je riječ o starosnoj dobi korisnika interneta, čak 98 odsto je mlađa populacija, starosti između 16 i 24 godine, dok su osobe starije od 65 činile 61 posto korsnika na nivou cijele EU, podaci su EUROSTAT-a.

Uprkos rastućem broju starijih koji koriste internet, i dalje među zemljama EU postoje značajne razlike.

Skandinavske zemlje su i dalje među vodećim kada je u pitanju korištenje interneta među starijom populacijom. U Danskoj je čak 94 odsto osoba starosti između 65 i 74 godine koristilo internet u posljednja tri mjeseca, u Švedskoj 91 odsto, koliko i u Luksemburgu. U Holandiji je taj procenat iznosio 90, a u Finskoj 88.

Najniži procenat korisnika interneta među starijom populacijom zabilježen je u pojedinim balkanskim državama članicama EU. U Bugarskoj je svega 25 odsto osoba starije starosne dobi koristilo internet, u Hrvatskoj 28, a u Grčkoj 33 posto.

Korištenje interneta jedna je od sve važnijih životnih vještina u posljednjih nekoliko godina, a posebno u 2020. godini nakon izbijanja pandemije koronavirusa te s tim povezanih mjera zatvaranja i socijalnog udaljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije