Internet

Mapa koja prati razvoj 5G mreže, u Sarajevu jedna bazna stanica

Mapa koja prati razvoj 5G mreže, u Sarajevu jedna bazna stanica
Foto: N.N. | Mapa koja prati razvoj 5G mreže, u Sarajevu jedna bazna stanica

Kompanija Ookla, najpoznatija po Ookla speed testu kojim se mjeri brzina interneta, napravila je interaktivnu mapu za praćenje širenja 5G mreže u svijetu.

Na mapi se nalazi i Bosna i Hercegovina, gdje je jedina 5G bazna stanica u "eksperimentalnoj fazi", a nalazi se u Sarajevu.

Osim što pokazuje mjesta na kojima se razvijaju bazne stanice za 5G mrežu, Ookla prati i neke statističke podatke koji mogu da budu zanimljivi.

Na primjer, do sada u svijetu ima do sada 8782 instalacije 5G mreže, a moguće je da podatke na mapi filtrirate tako što ćete isključiti one koje su "ograničeno dostupne" ili "u fazi pred puštanje", odnosno onome što bismo mogli nazvati eksperimentalnom fazom.

Od komšiluka, najbolje je pokrivena Rumunija, a zatim slijede Mađarska i Hrvatska.

U Hrvatskoj su dvije bazne stanice planirane u Zagrebu dok je jedna planirana na ostrvu Krk. Što se tiče Srbije, jedna bazna stanica za 5G mrežu je planirana u Beogradu i to je jedina bazna stanica koja je planirana do sada u ovoj zemlji.

Što se tiče "rekordera", SAD su najbolje pokrivene 5G mrežom, a za njima slijede Kina i Japan. Od evropskih zemalja, prednjači Holandija.

Ono što je zanimljivo jeste da je na cijelom Afričkom kontitentu za sada planirano svega 15 baznih stanica.

Mapu možete pogledati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije