Internet

Pratite nas na Google news

Njemački ministar: Huawei nam je potreban za izgradnju mreže 5G

Njemački ministar: Huawei nam je potreban za izgradnju mreže 5G
Foto: Tanjug/AP | Njemački ministar: Huawei nam je potreban za izgradnju mreže 5G
Anadolija

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Zehofer izjavio je kako smatra da ta zemlja u kratkom periodu ne može izgraditi mobilnu mrežu 5G bez kineskog giganta u toj oblasti Huaweija.

"Protiv sam uklanjanja proizvoda s tržišta samo zato što postoji neka mogućnost da bi se moglo nešto loše dogoditi", kazao je Zehofer.

Njemački list "Frankfurt Allgemeine Zeitung" prenosi da je Zehofer kazao da Njemačka svakako mora biti oprezna u borbi protiv svih vrsta špijunaže i sabotaže.

"Eliminacija saradnje s kineskim Huaweijem bi mogla prolongirati izgradnju mobilne mreže 5G za dodatnih pet do deset godina", kazao je Zehofer.

Kineska kompanija Huawei važi za najvećeg dobavljača telekomunikacijske opreme, a zbog optubi za špijunaži se našla na udaru vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

SAD od saveznika traži da zabrane rad kineskoj kompaniji, ali Njemačka nije poslušala taj poziv i tvrdi da će sarađivati s svim kompanijama koje prođu striktne standarde u toj zemlji.

Nastavak djelovanja Huaweija u Njemačkoj bi mogao izazvati jačanje postojećih tenzija u odnosima između Berlina i Vašingtona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije