Internet

Pokrenuta međunarodna akcija protiv sajber kriminala

Pokrenuta međunarodna akcija protiv sajber kriminala
Foto: N.N. | Pokrenuta međunarodna akcija protiv sajber kriminala

Oko 400 volontera sa iskustvom u borbi protiv sajber kriminala formiralo je međunarodnu grupu koja će se suprotstaviti hakerskim napadima povezanim sa epidemijom virusa korona.

Grupa je nazvana COVID-19 CTI Liga i baviće se otkrivanjem i otklanjanjem sajber prijetnji u više od 40 zemalja i u svoj rad će uključiti stručnjake i kompanije kao što su Majkrosoft i Amazon.

Prema riječima jednog od osnivača ove grupe Mark Rodžersa, prioritet je borba protiv napada na medicinske ustanove i druge institucije i organizacije na prvoj liniji odbrane protiv korona virusa.

Osim toga, grupa će obezbeđivati komunikacione mreže i usluge provajdera koji su od suštinskog značaja u trenutku kada je sve veći broj ljudi primoran da radi od svojih kuća.

Grupa će takođe formirati i koristiti svoju mrežu kontakata kako bi spriječila masovno "pecanje" podataka od korisnika, odnosno pokušaje da se pod lažnim izgovorom ljudima ukradu privatne pristupne šifre i drugi lični podaci.

Rodžers je izjavio da je grupa već uspešno osujetila jedan softverski napad, ali je istakao da neće davati detaljne informacije o akcijama koje se sprovode.

Rodžers je pohvalio saradnju sa policijom i zaključio: "Nikada nisam video ovakav nivo saradnje i nadam se da će se to nastaviti i u buduće".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije