Internet

TikTok započinje migraciju podataka evropskih korisnika

TikTok započinje migraciju podataka evropskih korisnika
Foto: Pixabay | TikTok započinje migraciju podataka evropskih korisnika

TikTok data centar za podatke u Irskoj je napokon operativan.

TikTok je započeo migraciju podataka svojih evropskih korisnika u svoj dugo obećani data centar u Irskoj. Društvena mreža fokusirana na video sadržaj objavila je da je njen data centar u Irskoj napokon operativan kao dio većeg ažuriranja projekta pod nazivom Clover.

TikTok je najavio ovu inicijativu za zaštitu podataka i bezbjednost u martu. To se dogodilo ubrzo nakon što je Evropska komisija zabranila svojim zaposlenima da koriste aplikaciju na službenim uređajima.

Prema izvještajima TechCrunch-a, TikToj je još 2020. godine najavio otvaranje data centra u Irskoj. Očekivanje je bilo da će centar biti operativan početkom 2022. godine.

Sada kada je TikTok uspio da prevaziđe probleme koji su izazvali kašnjenja u pokretanju centra, započeo je migraciju podataka. Migracija podatka vjerovatno neće biti završena do četvrtog kvartala 2024. godine. U međuvremenu, drugi centar u Irskoj i još jedan u Norveškoj su takođe u izgradnji.

TikTok je bio pod intenzivnim nadzorom u proteklim godinama, a ovo predstavlja deo napora da platforma stekne poverenje vlasti. U 2022. godini, matična kompanija TikTok-a, ByteDance, potvrdila je da su neki njeni zaposleni, koje je kasnije otpustila, pristupili podacima nekoliko korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući novinare. Ova saznanja došla su neposredno prije zabrane TikTok-a na vladinim i državnim uređajima.

Pored najave početka migracije podataka, TikTok je takođe otkrio da je angažovao kompaniju pod nazivom NCC Group. Ova kompanija za obezbeđenje informacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji će proveriti kontrole i zaštitu podataka, pratiti tokove podataka, pružiti nezavisnu verifikaciju i prijaviti incidente ako je potrebno. TikTok navodi da će ova kompanija pratiti dolazne i odlazne podatke iz centra kako bi osigurala da samo odobreni zaposleni mogu pristupiti osjetljivim informacijama korisnika.

(Engadget/PC Press)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije