Internet

Usvojena reforma zaštite autorskih prava u digitalnoj eri

Usvojena reforma zaštite autorskih prava u digitalnoj eri
Foto: N.N. | Usvojena reforma zaštite autorskih prava u digitalnoj eri

BRISEL - Članice EU usvojile su danas kontroverzni reformski paket o zaštiti autorskih prava, kako bi osigurale da umjetnici i emiteri vijesti dobiju poštenu nadoknadu u digitalnoj eri.

Mjere, koje je već usvojio Evropski parlament, dobile su podršku 19 država. Holandija, Luksemburg, Poljska, Italija, Finska i Švedska bili su protiv, a Belgija, Slovenija i Estonija uzdržane.

Današnje glasanje bilo je završni korak u usvajanju reforme pravila iz 2001. godine. Očekuje se da će nove mjere stupiti na snagu u naredne dvije godine, prenijela je agencija DPA.

Kritičari reforme smatraju da će ona promijeniti slobodnu razmjenu informacija putem interneta. Protiv nje su se izjasnili i giganti interneta poput "Wikipedia", "Googl" i "Youtube".

Prema novim pravilima, platforme poput "Google News" moraće da plaćaju izdavačima za preglede štampe koji se prikazuju u rezultatima pretrage. Pravila važe i za društvene mreže, koje su obavezne da osiguraju da nema kršenja autorskih prava u materijalima koje korisnici prikazuju.

Kritičari upozoravaju da bi to moglo da dovede do ugradnje filtera koji će blokirati i legalne sadržaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije