Internet

Više od milijardu Android uređaja ugroženo od hakerskih napada

Više od milijardu Android uređaja ugroženo od hakerskih napada
Foto: Ilustracija | Više od milijardu Android uređaja ugroženo od hakerskih napada

Više od milijardu Android telefona i tablet računara u svijetu ugroženo je od potencijalnog napada hakera, javljaju svjetski mediji.

Istraga je otkrla da dva od pet Android telefona ne primaju Google-ova bezbjednosna ažuriranja, zbog čega su izloženi riziku od "krađe podataka, zahtjeva za otkupom ili drugim vrstama malver napada".

Google redovno bezbjednosnim zakrpama ažurira svoj operativni sistem Android, kako bi spriječio hakere da "upadaju" u sistem. Stariji modeli pametnih telefona, međutim, sada su prestali da dobijaju apdejte, čime su potencijalo postali ugroženi.

Bez adekvatnog bezbjednosnog ažuriranja, hakeri su u stanju da zloupotrijebe bezbjednosne rupe u opertivnom sistemu i time zloupotrijebe podatke korsinika, piše "The Sun".

Istraživači britanske potrošačke asocijacije "Which?" nasumično su odabrali nekoliko telefona iz grupe ugroženih i, poslije testiranja u laboratoriji, ustanovili da oni mogu veoma lako biti hakovani. Među njima su bili modeli proizvođača Google, LG, Motorola, Samsung i Sony, od kojih su mnogi još uvijek dostupni u onlajn prodaji. Prema tvrdnjama britanskog udruženja, svaki Android pametni telefon iz 2012. godine i stariji potencijalno je ugrožen.

"Which?" je kao primjer takvih telefona izdvojio modele Samsung Galaxy S3 i Sony Xperia S, za koje ističe da bi njihovi korisnici trebalo da budu "posebno oprezni".

Takođe, upozoreni su i korisnici svih verzija Android operativnog sistema starijih od verzije 7.0 Nougat, koja je izdata 2016. godine, da pokušaju da ažuriraju svoj softver, pošto starije verzije neže više dobijati ažuriranja.

Prema navodima iz izvještaja, oko 40 odsto korisnika Android potpada pod kategoriju korisnika čiji uređaji koriste starije verzije softvera i koji će prestati da dobijaju ažuriranja.

A prema podacima Google-a za 2019. godinu, u svijetu trenutno ima 2,5 milijardi aktivnih korisnika Android uređaja. Među njima, tek nešto više od 10 odsto njih koristi Android 9.0 Pie operativni sistem, a još manji broj Android 10.

Problem ugroženosti Android uređaja, u odnosu na Apple iOS uređaje, leži i u tome što Google-ov softver koristi mnogo veći broj proizvođača, koji za svoje uređaje različitih karakteristika i cijena koriste i različite verzije Android operativnih sistema. S druge strane, svi Apple uređaji i njihov softver potiču "iz kuće", pa je i bezbjednosnu kontrolu nad njima, navodno, mnogo lakše sprovoditi, prenosi "Telegraf.rs".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije