Istorija

10. aprila formirana je NDH

10. aprila formirana je NDH
Foto: Wikipedia | 10. aprila formirana je NDH

Pod zaštitom njemačkog Rajha, u Zagrebu je na današnji dan 1941. godine proglašena Nezavisna Država Hrvatska (NDH), u kojoj je izvršen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Na radiju je narodu pročitan poziv dotadašnjeg potpredsjednika jugoslovenske vlade Vlatka Mačeka da se pokori njemačkoj vojsci i podrži ustaše - regularnu vojsku fašističke NDH.

Pokolji, prekrštavanja, progoni, logori za djecu...

Ustaše su odmah počele teror nad Srbima, Jevrejima i Romima. Do jeseni 1941. godine u Srbiju je protjerano oko 200.000 Srba.

Pravoslavni Srbi su, uz blagoslov Vatikana i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj, prisilno prekrštavani, a najdrastičniji oblik terora nad Srbima, Jevrejima i Romima bili su masovni pokolji.

Najpoznatije stratište bio je koncentracioni logor Jasenovac u kome je ubijeno na stotine hiljada ljudi.

Ta najveća "fabrika smrti" u Drugom svjetskom ratu ili "balkanski Aušvic", kako ga nazivaju ugledni jevrejski istoričari, "radila" je punom parom od ljeta 1941. do kraja aprila 1945. godine.

Na području NDH otvarani su i logori za djecu - jedini takve vrste u Drugom svjetskom ratu. Samo sa područja Kozare stradalo je više od 19.000 srpske djece - što od ustaškog metka i noža, što od gladi i bolesti u mnogim logorima i bolnicama.

Cijela NDH bila je "premrežena" dubokim jamama u koje su bacani ubijeni Srbi - od Hercegovine do Like, Korduna i Banije.

Budak - ideolog užasa

Na čelu NDH nalazio se Ante Pavelić i njegove ustaše - ova fašistička organizacija osnovana je 1929. godine uz pomoć fašističke Italije, koja je obezbjeđivala centre za obuku, te finansijsku i političku pomoć.

Podrška je dolazila i od pristalica Hrvatske stranke prava, koju je osnovao Ante Starčević krajem 19. vijeka.

Program NDH, koji je formulisao Mile Budak, bio je da se Hrvatska "očisti" od Srba "ubijanjem jedne trećine, protjerivanjem druge trećine i asimiliranjem preostale trećine".

I danas u Hrvatskoj mnoge ulice nose ime ustaškog ideologa Budaka.

Rasni zakoni

Oružane snage NDH činila je regularna vojska i hrvatsko domobranstvo, a u sklopu tih snaga postojale su kopnene, vazdušne i pomorske snage.

Ubrzo nakon proglašenja NDH, ustaški režim pokazao je svoju mračnu narav. Došlo je do postupnog isključivanja Srba iz javnog života, zatim njihovog progona, te masovnih likvidacija.

Po uzoru na Hitlerov Treći rajh, vlasti u NDH su u maju i junu 1941. godine donijele niz rasnih zakonskih odredbi koje su bile usmjerene protiv Jevreja i Roma - zakonska odredba o državljanstvu, zakonska odredba o rasnoj pripadnosti, zakonska odredba o zaštiti arijevske krvi i časti hrvatskog naroda, te zakonska odredba o zaštiti narodne i arijevske kulture hrvatskog naroda.

Zločinačka "Crna legija", ustanak Srba i njemački bijes

U strahu od ustaškog režima, veći dio srpskog stanovništva priključio se partizanskom pokretu, a dio i četničkom.

Suočeni sa širenjem pobune, njemački vojni predstavnici u NDH upozorili su Pavelića da likvidacije u logorima nanose štetu njihovim interesima, pa je on 1942. godine donekle ublažio progon Srba, te ih proglasio "Hrvatima pravoslavne vjere" i pokušao da osnuje "Hrvatsku pravoslavnu crkvu".

Smijenio je i pukovnika Eugena Didu Kvaternika, najodgovornijeg za sprovođenje terora, te raspustio Ustašku nadzornu službu, na čijem je čelu bio Kvaternik.

Najozloglašenija ustaška jedinica bila je "Crna legija", osnovana u Sarajevu 1941. godine i nazvana tako zbog crne boje uniformi svojih pripadnika. Komandant "Crne legije" bio je Jure Francetić, a njegov zamjenik Rafael Boban.

Ta jedinica poznata je po nemilosrdnom djelovanju i zločinima počinjenim nad mahom Srbima, Jevrejima i Romima.

Zbog strašnih zločina, njemački vojni predstavnici tražili su od Pavelića da rasformira tu ustašku jedinicu ili da ukloni Francetića sa njenog čela. Pavelić je to učinio, ali je Francetića potom imenovao za komandanta svih "stajaćih djelatnih zdrugova" ustaške vojske.

I dio pripadnika "Crne legije", sa ostalim jedinicama oružanih snaga fašističke NDH, u maju 1945. godine završio je na Blajburgu.

Ustaše (još) žive

U nekim dijelovima hrvatskog društva i danas nastoje da rehabilituju ustaški režim, a Hrvatska predstavlja jedinu zemlju u Evropi u kojoj je i dalje legalan fašistički pozdrav iz doba NDH - "Za dom spremni!".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije