Istorija

536. godina najstrašnija za čovječanstvo

536. godina najstrašnija za čovječanstvo
Foto: Image by Free-Photos from Pixabay | 536. godina najstrašnija za čovječanstvo

Uprkos Prvom i Drugom svjetskom ratu i raznim pošastima poput španskog gripa, side i virusa korona, naučnici procjenjuju da je najgora godina u istoriji čovječanstva bila 536, jer je tada erupcija vulkana izazvala 18 mjeseci mraka na zemlji.

"Bio je to početak najgoreg perioda za čovječanstvo, ako ne i najgora godina", pojašnjava istoričar sa Harvarda Majkl Mekormik za "Science magazine ".

Te godine je misteriozna magla (za koju se danas zna da je posljedica erupcije vulkana) prekrila Evropu, Bliski istok i dijelove Azije, nakon čega je uslijedilo 18 mjeseci tame.

"Sunce je bilo bez sjaja, cijelu godinu svijetlilo je mutno, poput Mjeseca", zabilježio je i Prokopije, vizantijski istoričar iz tog vremena.

Tog ljeta temperatura je varirala između 1,5 i 2,5 stepeni Celzijusovih, čime je započeo najhladniji period u posljednjih 2.300 godina.

U Kini je padao snijeg, zbog čega su propali usjevi, te su ljudi gladovali.

Sljedećih godina počela se pogoršavati situacija. Tako se 541. godine u rimskoj luci u Egiptu pojavila kuga koja je počela da se brzo širi.

Kuga je pokosila između jedne trećine i jedne polovine stanovništva Istočnog rimskog carstva, što je, navodi Mekormik, ubrzalo njegov pad.

Kuga se proširila cijelim Mediteranom, Evropom i Bliskim istokom.

Neki istoričari smatraju da je ta pandemija kuge jedna od najgorih pandemija ikad, te se navodi da je ubila oko 100 miliona ljudi, odnosno pola svjetske populacije u to vrijeme.

Inače, istoričari su dugo nagađali o porijeklu magle koja se pojavila 536. godine.

Tek prije dvije godine, analizom leda sa jednog švajcarskog glečera, ustanovljeno je da je te godine došlo do erupcije vulkana na Islandu, a njegov pepeo se proširio sjevernom hemisferom.

Uslijedile su još dvije erupcije, i to 540. i 547. godine.

Nakon toga je došla kuga koja je prouzrokovala ekonomski kolaps u Evropi koji je potrajao sve do 640. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije