Istorija

Pratite nas na Google news

Apis i "zavjerenici" strijeljani prije 103 godine, posmrtno rehabilitovani

Apis i "zavjerenici" strijeljani prije 103 godine, posmrtno rehabilitovani
Foto: wikimedia.org | Apis i "zavjerenici" strijeljani prije 103 godine, posmrtno rehabilitovani
Srna

BIJELJINA - Poslije smrtne presude vojnog suda u Prvom svjetskom ratu, na Solunskom polju 26. juna 1917. godine strijeljani su generalštabni pukovnik srpske vojske Dragutin Dimitrijević Apis, te majori LJubo Vulović i Rade Malobabić, osuđeni kao organizatori atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića.

Prilikom revizije Solunskog procesa 1953. godine utvrđeno je da su "atentat" inscenirali sam Aleksandar Karađorđević i Radikalna stranka, pa su svi osuđeni - rehabilitovani.

Apis je uhapšen na Solunskom frontu u decembru 1916. godine kao pripadnik tajne organizacije "Ujedinjenje ili smrt", poznate i kao "Crna ruka", koju je sa nekoliko drugova osnovao 1911. radi rušenja Osmanskog carstva i Austrougarske, te ostvarenja narodnog ideala - ujedinjenja Srba.

Kao načelnik Obavještajnog odjeljenja Glavnog generalštaba srpske vojske povezao se sa nacionalnooslobodilačkim pokretima i organizacijama Srba van Srbije.

Bio je glavni inspirator oficirske zavjere i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage Mašin 11. juna 1903. godine, čime je odlučujuće doprinio da se na srpski prijesto vrati dinastija Karađorđević.

Poznato je da je Mustafa Golubić, jedan od najkontroverznijih ličnosti tog doba u Srbiji, odlikovani solunski borac i član "Crne ruke", odbio da svjedoči na suđenju Apisu i da je kasnije postao veliki protivnik dinastije Karađorđević i Staljinov špijun i operativac za likvidacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije