Istorija

Dan početka njemačke "Barbarose": Skupa pobjeda SSSR

Dan početka njemačke "Barbarose": Skupa pobjeda SSSR
Foto: Arhiva | Dan početka njemačke "Barbarose": Pobjeda SSSR plaćena strašnom cijenom

Na današnji dan 1941. godine nacistička Njemačka napala je Sovjetski savez. U Rusiji se obilježava Dan sjećanja i tuge. Tokom Velikog otadžbinskog rata živote izgubilo više od 26 miliona građana SSSR-a.

Rusija danas obilježava Dan sjećanja i tuge za žrtvama Velikog otadžbinskog rata sovjetskog naroda protiv fašističkih okupatora.

Širom Rusije, i bivših sovjetskih republika, na spomenike palim borcima građani polažu cvijeće i vijence, pale svijeće i minutom ćutanja odaju poštu žrtvama. Na godišnjicu napada na SSSR, zastave u Rusiji su spuštene na pola koplja.

Na današnji dan 1941. godine počela je "Operacija Barbarosa". Nacistička Njemačka je napala, u zoru bez objavljivanja rata, bivši Sovjetski Savez. Žestoki napadi bili su usmjereni na aerodrome, željezničke čvorove, mornaričke baze, vojne jedinice i mnoge gradove do 30 kilometara od sovjetske granice.

Bivši SSSR pobjedu nad fašizmom platio je strašnom cijenom.

Ukupni gubici SSSR-a u ratu, koji je trajao 1.418 dana, iznosili su 26.600.000 ljudi. Od toga je vojnika bilo 8,7 miliona, a ukupno je bilo tokom čitavog trajanja rata mobilisano 29,5 miliona ljudi.

Veliki otadžbinski rat trajao je 1.418 dana i završen je 8. maja 1945. njemačkom kapitulacijom.

Na teritoriji SSSR-a srušeno je 1.710 gradova i više od 70.000 sela, uništeno više od 30.000 industrijskih objekata, oko 100.000 poljoprivrednih kombinata, 65.000 objekata željezničke infrastrukture, a materijalna šteta iznosila je oko 30 odsto nacionalnog bogatstva.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije