Istorija

Egiptolozi otvaraju pronađene sarkofage, mumije odlično očuvane

Egiptolozi otvaraju pronađene sarkofage, mumije odlično očuvane
Foto: Screenshot | Egiptolozi otvaraju pronađene sarkofage, mumije odlično očuvane
N.N.

Nakon što je na lokaciji drevne egipatske nekropole u Sakari pronađeno i iskopano više od stotinu odlično očuvanih sargofaga, od kojih mnogi sadrže mumije, otpočelo je njihovo otvaranje, saopštili su zvaničnici.

Kako su saopštili arheolozi, većina sarkofaga pronađena je u savršeno očuvanom stanju a ovo otkriće nazvano je najvećim na predmetnoj lokaciji u 2020. godini. 

"Zapečaćeni drveni kovčezi, od kojih neki sadrže mumije, datiraju još od prije 2.500 godina i u savršenom su stanju očuvanosti", saopštio je novinarima u Sakari Khaled El-Enany, egipatski ministar turizma i antikviteta.

Na osnovu visokog kvaliteta, stepena ukrašenosti i očuvanosti sarkofaga i njihovog sadržaja, stručnjaci zaključuju da su u njima sahranjeni najimućniji građani.

"Ovo otkriće je veoma važno jer dokazuje da je Sakara bila glavno sakralno mjesto 26. dinastije koja je vladala Egiptom otprilike od sredine 600. do 525. godine prije nove ere", izjavio je egiptolog Zahi Havass i dodao da će novoutvrđene činjenice značajno obogatiti postojeća saznanja o mumifikacijama u tom periodu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije