Istorija

Pratite nas na Google news

Erdoan: Mehmed Osvajač bio lider pravoslavnih hrišćana

Erdoan: Mehmed Osvajač bio lider pravoslavnih hrišćana
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Mehmed Osvajač bio lider pravoslavnih hrišćana
N.N.

ISTANBUL- Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan rekao je da je sultan Mehmed Osvajač (osvajač Carigrada 1453. godine) bio lider i vladar pravoslavnih hrišćana, navodi list "Skai.gr".

U svom obraćanju partijskim činovnicima, on je naglasio da će "džamija Aja Sofija biti otvorena za javnost, kao što su to Plava džamija i Sulejmanija".

Erdoan je naveo da je "sultan Mehmed Osvajač bio lider pravoslavnih, on im je bio vladar… I mi imamo rimsku pravoslavnu crkvu. Aja Sofija je bila džamija, zatim pretvorena u muzej i sad je ponovo postala džamija".

Podjsetimo, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine, da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biće održana u petak, 24. jula. Aja Sofija je spomenik svjetske kulturne baštine i mnoge zemlje svijeta su apelovale na Tursku da ne učini ono što je naumila, jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog svijeta i Turske.

Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom vijeku za vrijeme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine, kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovoj bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prijestonica Osmanske imperije.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije