Istorija

Grad koji je bio svjetski centar razvrata danas je samo ruševina

Grad koji je bio svjetski centar razvrata danas je samo ruševina
Foto: Pixnio | Grad koji je bio svjetski centar razvrata danas je samo ruševina

Ako ste mislili da je film "Pirati s Kariba" inspirisan fikcijom, priča o ovom gradu će vas razuvjeriti. Port Rojal u 17. vijeku figurisao je kao neformalni glavni grad svih pirata koji su djelovali na Karibima. Budući da su razvrat, alkohol i rasipništvo glavne odlike mornara kada siđu na kopno, Port Rojal kao njihovo glavno okupljalište postao je nadaleko poznat upravo po tome.

Grad na Jamajki kojeg su osnovali 1494. godine Španci svoju punu slavu doživio je pod engleskom upravom od 1655. godine. U ime engleskog kralja pirati su napadali i pljačkali španske brodove, a Port Rojal je postao sigurna luka za morske pljačkaše. Gradom koji je formalno bio pod engleskom upravom zapravo su vladali pirati, među kojima su bili i oni najzloglasniji poput Henrija Morgana, Kaliko Džeka, Ane Boni i Edvard "Crnobradi" Tič.

U svojim slavnim danima, Port Rojal se razvio u jedan od najvećih gradova pod engleskom vlašću. Prepoznatljivost su mu davali bordeli i taverne. Rastrošniji pirati bi u jednoj večeri potrošili više novca na piće i žene nego što bi radnik zaradio na plantaži tokom jedne godine. Glavno piće u gradu je bio rum s izuzetno visokim postotkom alkohola. Od tog ruma mnogi su umirali zbog trovanja. Oni koji ne bi umrli od njega, pijani bi se ponašali poput razjarenih zvijeri.

"Lutao bi pijan gradom poput luđaka. Prvoj osobi na koju bi naišao bi odsjekao ruku ili nogu i niko se nije smio umiješati. Neke je vezao ili nabijao na drvene kočeve i pekao ih žive poput svinja" napisao je Aleksander Olivier Eksuemelin o jednom piratu iz Port Rojala. No svemu tome je došao kraj kada je 7. juna grad zadesio zemljotres jačine pet stepeni po Rihteru.

Za nekoliko sati nestao je skoro cijeli grad. Srušile su se četiri od pet tvrđava koje su izgradili Britanci. Petina stanovništva je poginula u jednom danu. Nekoliko godina kasnije, ono što je ostalo od grada zadesio je veliki požar. Danas je Port Rojal malo priobalno selo i nema nikakve sličnosti s gradom grijeha kakav je nekad bio, piše "Blic".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije