Istorija

Ispod džungle u Gvatemali pronađeno 60.000 građevina Maja

Ispod džungle u Gvatemali pronađeno 60.000 građevina Maja
Foto: Twitter | Ispod džungle u Gvatemali pronađeno 60.000 građevina Maja

Grupa arheologa otkrila je, uz pomoć moderne laserske tehnologije, više od 60.000 građevina i ruševina iz vremena Maja ispod džungle u Gvatemali, pišu svjetski mediji.

Među strukturama koje su arheolozi pronašli nalaze se putevi, palate, temelji kuća, vojnih utvrđenja i bedema. Ranija istraživanja tvrde da je na tom području živjelo nekoliko miliona Maja. Međutim, arheolozi govore da novo otkriće pokazuje da je broj pripadnika civilizacije Maja dosad bio pogreško procijenjen te da ih je zapravo bilo i do četiri puta više.

Prema novim podacima, više od deset Maja naseljavalo je Gvatemalu, Jukatan u Meksiko i Belize u 16. vijeku.

"Ovo je najveći napredak u više od 150 godina majanske arheologije", rekao je za "BBC" Sttefen Hjuston, arheolog s Univerziteta Braun.

Vodeći istraživač u projektu, arheolog Francisko Estrada-Bel, dodao je da će arheolozima trebati stotinu godina da pregledaju džunglu u Gvatemali i shvate šta su pronašli. 

Prilikom istraživanja arheolozi su koristili revolucionarnu tehnologiju Lidar koja otkriva arheološke lokacije skoro nevidljive golom oku. 

"Slike ove tehnologije pokazale su da je cijeli region bio sistem naselja čiji su obim i gustina populacije u velikoj mjeri potcijenjeni", rekao je Tomas Garison, arheolog s koledža Itaka.

Kompletno otkriće biće predstaljeno u specijalnom dokumentarcu pod nazivom "Lost Treasures of the Maya Snake Kings" (Izgubljeno blago majanskih kraljeva zmija) koji će se emitovati 6. februara na "National Geographicu".

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije