Istorija

Izraelci pronašli ljubičastu boju iz perioda biblijskog kralja Davida

Izraelci pronašli ljubičastu boju iz perioda biblijskog kralja Davida
Foto: Agencije | Izraelci pronašli ljubičastu boju iz perioda biblijskog kralja Davida

Izraelski istraživači pronašli su na samom jugu te zemlje tri parčeta tkanine, obojena biblijskom "argaman" – kraljevskom ljubičastom bojom, koje potiču iz perioda 1.000 godina prije nove ere, odnosno doba kralja Davida.

Obojene veoma skupocenom bojom, koja je bila vrjednija od zlata, tkanine otkopane u dolini Timna nude novi uvid u drevnu plemićku klasu.

Ujedno, tkanine su najraniji dokaz o korišćenju skupocjene boje na području Južnog Levanta i bacaju novo svjetlo na kraljevstvo Edom, koje je postojalo prije 3.000 godina kada ga je, kako je opisano u Bibliji, pokorio kralj David.

"Ovo je vrlo rani period da se pronađe 'istinska' ljubičasta boja na tako čudnoj lokaciji, duboko u pustinji gdje nismo mislili da su tako otmjeni materijali korišćeni", objašnjava za Tajms ov Izrael, profesor Erez Ben Jozef sa Univerziteta u Tel Avivu.

Otkriće nudi nov način razumijevanja nomadskih naroda tog perioda u vreme formiranja drevnih kraljevstava Izraela, Edoma, Moava, Amona.

"Istinska" ljubičasta boja "argaman" korišćena je prvi pravljenju odjeće za najviše plemstvo, a Stari i Novi zavjet pominju da su je nosili kraljevi David i Solomon.

"Divna nijansa ljubičaste, činjenica da ne blijedi i težina proizvodnje boje, koja se u izuzetno malim količinama dobijala iz određenih vrsta mekušaca, činile su da je bila najvrijednija od svih boja, često vrijednija i od zlata", ističe dr Nama Sukenik.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije