Istorija

Pratite nas na Google news

Kako je sovjetski nišandžija za sat vremena uništio četiri tenka

Kako je sovjetski nišandžija za sat vremena uništio četiri tenka
Foto: zen.yandex.ru | Kako je sovjetski nišandžija za sat vremena uništio četiri tenka
N.N.

Nišandžija Jakov Koljčak dobio je 2. avgusta 1941. godine orden Heroja Sovjetskog Saveza.

On se borio u sastavu 680. streljačkog puka 169. streljačke divizije 18. armije Južnog fronta i bio prvi artiljerac kome je dodjeljeno ovo odlikovanje.

"Dodjeljeno mu je zvanje Heroja Sovjetskog Saveza. Borio se sve dok mu tenk nije pregazio oruđe", navodi se u odluci komandanta 18. armije Andreja Smirnova.

Svoj podvig Jakov Koljčak je izvršio 13. jula 1941. godine u borbama kod sela Filjanovka u Hmeljnickoj oblasti. Posluga oruđa trebalo je da zaustavi neprijateljsku kolonu na čijem čelu su išli laki mađarski topovi "Toljadi I". Artiljerci su ih pustili da priđu na 150 metara. Nakon toga neprijatelja je očekivalo neprijatno iznenađenje. Već prvim hicem sovjetska "četrdesetpetica" uništila je jedan tenk. Zatim se zapalio i drugi.

Pribravši se, neprijatelj je otvorio vatru i pobio gotovo čitavu posadu oruđa. I top je oštećen, ali Koljčak koji je preživio nastavio je sam da se bori. Morao je sam da donosi municiju do topa, da puni top i da nišani na cilj. A pritom je morao da gađa sa slomljenim nišanom.

Direktnim nišanjenjem Jakov Koljčak je uništio još dva tenka. Bitka je trajala oko sat vremena. Na kraju je jedini preživjeli artiljerac od svih članova posade teško ranjen i kontuzovan.

Zanimljivo je da su ovi događaji kasnije opisani sa dvije strane. Njihov svjedok je bio vojni dopisnik Sergej Borzenko koji je objavio knjigu "Život u ratu". Takođe, ova borba kod Filjanovke spominje se i u knjizi "Magyar Steel" (Mađarski čelik).

(Ruska reč)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije