Istorija

Ko je sve došao na Titovu sahranu

Ko je sve došao na Titovu sahranu
Foto: Wikipedia | Ko je sve došao na Titovu sahranu

Dana 8. maja 1980. godine pokopan je u beogradskoj Kući cvijeća na Dedinju doživotni jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito.

Umro je četiri dana prije u Ljubljani, a tijelo je u međuvremenu prevezeno specijalnim vozom iz Ljubljane u Beograd. Na sprovodu je okupljen dotada najveći broj stranih državnika u istoriji. Prisutno je bilo 209 delegacija iz 127 zemalja, a među njima četiri kralja, 31 predsjednik države, 22 premijera i 47 ministara.

Od poznatih stranih državnika prisutni su bili Margaret Tačer, Sadam Husein, Jaser Arafat , Leonid Brežnjev, Indira Gandi i Erih Honeker. Zanimljivo je da je sprovod Josip Broza pripreman mjesecima unaprijed, još za vrijeme Titove bolesti. Po broju prisutnih državnika sahranu Josipa Broza nadmašila je tek sahrana pape Jovana Pavla II. 2005. godine.

Mnogo nagađanja razvilo se oko činjenice da na Titovom grobu nema petokrake zvijezde. Neki to navode kao dokaz da je Tito bio mason, dok drugi smatraju da je riječ o jednostavnom previdu koji je nastao zbog žurbe.

Ali, kako je mogla biti riječ o žurbi kad je taj sprovod pripreman mjesecima?, prenosi portal Povijest.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije