Istorija

Kod Vinče pronađen pa ukraden epigrafski spomenik

Kod Vinče pronađen pa ukraden epigrafski spomenik
Foto: Boris Subašić | Kod Vinče pronađen pa ukraden epigrafski spomenik

BEOGRAD - Rimski spomenik neprocjenjive vrijednosti, star 19 vijekova, samo dan nakon što je u petak, 10. jula 2020. godine, pronađen prilikom zemljanih radova uz put koji vodi ka deponiji Vinča - nestao je u noći između subote i nedelje.

Kako se navodi, lopove nije omela ni težina spomenika od skoro pola tone. Ovaj izuzetan i jedinstven spomenik pronađen je prošlog petka prilikom zemljanih radova na deponiji Vinča.

Iako je obaviještena uprava deponije i s nadležnima dogovoreno da se spomenik zaštiti kako bi već u ponedjeljak ujutru mogao da bude bezbjedno transportovan u Narodni muzej u Beograd, spomenik je nestao između subote u 17 časova i nedjelje u osam časova. Narodni muzej obavijestio je policiju o krađi.

"Budući da arheološki predmeti otkriveni na teritoriji Republike Srbije po zakonu pripadaju Republici Srbiji, a imajući u vidu da je epigrafski spomenik evidentiran i snimljen od strane stručnjaka muzeja i da je pokrenut administrativni postupak za njegovo preuzimanje, njegov nestanak se kvalifikuje kao teška krada. Protiv nepoznatog počinioca podnesena je krivična prijava.

Informacije o spomeniku biće postavljene i u Interpolovu bazu ukradenih arheoloških predmeta. U pitanju je epigrafski spomenik s uklesanim tekstom na latinskom jeziku, a oni su izuzetno rijetki u svijetu i ne idu na zvanične aukcije već se prodaju "ispod ruke".

Pronađeni pa ukradeni spomenik na teritoriji Srbije, prema prvim procjenama, jedinstven u svijetu zbog svega što na sebi ima - od sačuvanih stopala do latinskog natpisa u 15 redova. Otuda njegova, uslovno rečeno, materijalna vrijednost prevazilazi sve dosadašnje cifre.

Na osnovu natpisa na spomeniku, na latinskom, stručnjak Narodnog muzeja ustanovio je da je spomenik pripadao čovjeku visokog viteškog staleža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije