Istorija

Moše Dajan - briljantan i kontroverzan izraelski general

Moše Dajan - briljantan i kontroverzan izraelski general
Foto: wikipedia.org | Moše Dajan - briljantan i kontroverzan izraelski general

BIJELJINA - Izraelski general i političar Moše Dajan /1915-1981/, pobjednik u ratu protiv Arapa u junu 1967. godine i jedan od najpoznatijih izraelskih vojskovođa, umro je na današnji dan 1981.godine.

U kratkom ratu protiv Arapa u junu 1967. godine Izrael je, poslije vojnih provokacija Egipta, za nekoliko dana zaposjeo Sinaj, Gazu, Zapadnu obalu i Golansku visoravan.

Kao četrnaestogodišnjak, Moše Dajan je 1929. godine postao član "Hagane", nevladine jevrejske vojne organizacije, a u sastavu britanskih snaga, od 1937. do 1941. godine, borio se protiv Arapa u rodnoj Palestini.

"Hagana" je bila jevrejska paramilitarna organizacija koja je postojala između 1920. i 1948. godine.

Izvodila je oružane napade na britanske i arapske ciljeve u Palestini, koja je tada bila britanski protektorat. Poslije osnivanja države Izrael, "Hagana" je priključena regularnoj vojsci.

U Drugom svjetskom ratu 1941. godine, Moše Dajan je izgubio oko u bici protiv trupa francuske marionetske vlade u Siriji.

Od 1953. do 1958. godine bio je načelnik Generalštaba izraelske armije, a od 1959. do 1964. ministar poljoprivrede i jedan od prvaka vladajuće partije Mapaj.

Dajan je bio ministar odbrane 1967. godine i ponovo 1973. i 1974, kad je podnio ostavku.

Šef diplomatije Izraela postao je 1977, ali se 1979. godine povukao zbog neslaganja sa premijerom Menahemom Beginom o politici prema Arapima.

Dajan je bio komplikovana i kontroverzna ličnost, njegovi stavovi nikad nisu bili strogo crni ili bijeli.

Imao je malo bliskih prijatelja, njegova mentalna blistavost i harizmatični stav često su bili praćeni cinizmom i manjkom samokontrole, navode istoričari.

Arijel Šaron, jedan od izraelskih lidera, ovako je opisao Mošu Dajana:

"Probudi se sa stotinu ideja. Od njih, devedeset pet su opasne, dodatne tri su loše, ali preostale dvije su briljantne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije