Istorija

Najperverzniji vladar na svijetu ženio samo rodbinu: U krevetu tražio da ga zovu ujko

Najperverzniji vladar na svijetu ženio samo rodbinu: U krevetu tražio da ga zovu ujko
Foto: Wikipedia | Najperverzniji vladar na svijetu ženio sam rodbinu: U krevetu tražio da ga zovu ujko

Dinastija Habrzurg, koja je vijekovima vladala Evropom, bila je najpoznatija po sklapanju brakova između vladara i kćerki njihovih rođenih sestara. Izuzetak od ovog pravila nije bio ni brak Leopolda I, cara Svetog rimskog carstva od 1658. do 1705. godine.

Ono što je cara razlikovalo od najvećeg dijela prethodnika i potomaka bila je činjenica da je Leopold I, bar prema danas dostupnim izvorima, bio istinski i nenormalno zaljubljen u svoju sestričinu – Margaretu Terezu Špansku i da mu je činjenica da će se oženiti djevojčicom donosila beskrajnu radost.

Margareta Terezija je bila kćerka kastiljsko-aragonskog kralja Filipa ΙV i njegove druge supruge, Leopoldove rođene sestre, Marijane Austrijske. Za vrijeme njenog odrastanja često ju je slikao slavni slikar Dijego Velaskez, a ona se pojavljuje u mnogim njegovim slikama, uključujući i čuvenu sliku "Mlade plemkinje".

Ovo dijelo, kao i čitava serija drugih slika koje prikazuju Margaretu u različitim periodima odrastanja, poslate su na bečki dvor i Leopold je naprosto izgubio glavu pred prizorom lijepe princeze.

Bio je stariji od nje 11 godina, ali je brak dogovoren još u njenom najranijem djetinjstvu. Leopold je samo trebalo da sačeka da Margareta malo odraste.

U ljeto 1666. godine, Margareta je napustila Španiju i otputovala u Austriju gdje ju je dočekao Leopold. Vjenčali su se u Beču 12. decembra kada je princezi bilo 15 godina. Margareti je Leopold ujedno bio muž, rođeni ujak i brat od tetke po ocu.

Leopold je bio očaran svojom mladom rođakom i suprugom. Dane i noći je provodio sa njom u spavaćim odajama, a po dvoru se šuškalo da u krevetu insistira da ga princeza zove "ujko".

Uskoro su počela da pristužu i djeca, ali ona nisu bila "baš kako treba". Margareta nije mogla da iznese trudnoće i za kratko vrijeme imala je veliki broj pobačaja koji su je iscrpjeli i uništili njeno zdravlje.

Za nepunih sedam godina Margareta se porodila pet puta, ali ta djeca su brzo umrla. Jedina kćerka koja ju je nadživjela bila je buduća bavarska vladarka Marija Antonija. Dugogodišnje incestoidne veze porodice uzele su danak i na njenom potomstvu i nijedno njeno dijete nije doživjelo punoljetstvo.

Iscrpljena pobačajima, porođajima i brakom, carica i kraljica Margareta Terezija je umrla 1673. godine u svojoj 21. godini života.

Njen udovac, car Leopold I, nije mnogo žalio. Pola godine kasnije ponovo se oženio. Pogađate, ponovo rođakom.

(IstorijskiZabavnik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije