Istorija

Šta je sve jeo najveći proždrljivac u istoriji

Šta je sve jeo najveći proždrljivac u istoriji
Foto: Wikipedia | Najproždrljiviji čovjek u istoriji: Dezertirao kod neprijatelja zbog obroka

Krajem 18. vijeka u Poljsko-Litvanskoj uniji u običnoj seljačkoj porodici rodio se dječak Karol Domež, a ušao je u istoriju pod imenom Šarl Domeri kao najproždrljiviji čovjek na svijetu.

Od ranog djetinjstva Karol je imao apetit. Volio je da jede, ali njegove roditelje je više bilo sramota što je njihov sin spreman na sve zarad ukusne hrane. Kad je imao 13 godina, mladić se prijavio u prusku vojsku, ali se nije dugo borio.

Godinu dana kasnije, novopečeni vojnik je dotrčao do protivnika. Razlog za takvu izdaju bila je upravo hrana - bolje su hranili svoju vojsku.

Francuska komanda odmah je skrenula pažnju na ovog prebjega. Nije se plašio borbe i bio je miran zbog činjenice da su ga često slali tamo gdje je "gusto". Brinula ga je samo jedna stvar - obroci.

Da bi svoje tijelo održao u dobroj formi, Šarl (kako su ga počeli zvati u Francuskoj) je morao puno jesti. Od svih namirnica, najviše je volio sirovo meso (od prženog bi se razbolio).

U ratnim uslovima postajalo je sve teže izdržavati proždrljivog vojnika. Dobio je pojačane obroke, ali to nije bilo dovoljno. Momak je morao sam da se izdržava. Pokušavao je da žvaće kamenje, travu, jeo je mačke i pacove (vrijedno je napomenuti da nije prethodno obradio svaki plijen). Jednog dana, tokom bitke, jednom od boraca granata je otkinula nogu. Ovaj proždrljivac je odlučio da to iskoristi i pokušao da odgrize ud svom kolegi.

Nepoznata bolest

Ubrzo su ga zarobili Britanci. Britanski doktori, obraćajući pažnju na uvijek gladnog Domerija, počeli su eksperimentisati na njemu. Jednom je dobio sedam kilograma sirovog goveđeg vimena. Vojnik je pojeo porciju i tražio još. Donijeli su mu još četiri kilograma govedine. Nakon što je progutao meso, Šarl je konačno priznao da je sit. Ali osjećaj sitosti brzo ga je napustio.

Bukvalno nekoliko sati kasnije, Domeri je ponovo izjavio da je gladan.

Stručnjaci su slegli ramenima - jednostavno nisu mogli objasniti njegov apetit. Nije patio od viška kilograma, nije patio ni od čega i adekvatno je reagovao na događaje koji su mu se dešavali. Jedina stvar koja ga je razlikovala od apsolutno zdravih ljudi bila je njegova stalna želja da nešto žvaće. Ljekari nisu mogli utvrditi uzrok ovog poremećaja. Umro je kada je imao 21 godinu. Prema jednoj verziji, uzrok smrti su unutrašnji organi koji su naglo natekli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije