Istorija

Naučnike zbunjuje zašto je zapaljen neolitski megalopolis Drenovac

Naučnike zbunjuje zašto je zapaljen neolitski megalopolis Drenovac
Foto: Print Screen/RTS | Naučnike zbunjuje zašto je zapaljen neolitski megalopolis Drenovac
N.N.

U doba neolita centralni Balkan je bio središte evropske civilizacije a možda najveće naselje nalazilo se u blizini današnjeg Paraćina. U otkrivanju tajni iz tog perioda, arheolozima pomažu vrhunski stručnjaci sa Kembridža i arheolozi iz Belgije i Škotske.

Naučnike još uvijek zbunjuje šta se u Drenovcu dogodilo 5.000 godina prije nove ere. Naselje od gotovo 3.000 stanovnika iznenada je i u žurbi napušteno, a kuće su zapaljene.

Misterija je i kako su pokojnici ovdje sahranjivani, jer nije nađen ni jedan grob, ni jedan skelet.

Mnogo je pitanja, ali se sa svakim novim iskopavanjem mozaik polako sklapa. Sigurno je da su ljudi u neolitu imali uređene kuće, da su živjeli u skladu sa prirodom, a u svakodnevni život unosili i umjetničku dimenziju.

"Činjenica je da su objekti u kome se živelo u tom periodu spaljeni, a šta je razlog uzrok, svrha paljenja? Očigledno je da se ne radi o nekoj invaziji i rušenju, jer je u većini objekata sačuvan kompletan inventar tako da nemamo tragova nekog razaranja", ispričao je dr Slaviša Perić, vođa istraživanja u Drenovcu.

Englezi i Škoti koji sa arheolozima rade na projektu iznenađeni su dosadašnjim rezultatima.

"Ovo je najstarije nalazište u Evropi na kojem sam ikada radio, a bio sam u mnogo zemalja. Nivo očuvanosti predmeta je izvanredan i to stvarno nigdje nisam vidio", rekao je dr Čarli Frenč sa Univerziteta u Kembridžu.

"Ja ovde ispitujem tlo i to novom metodom svjetlosne luminiscencije kojom se utvrđuje starost slojeva, zapravo  kada su posljednji put bili osvijetljeni suncem", dodao je dr Tim Kinerd sa Univerziteta Sent Endrjuz u Škotskoj.

Drenovac se pretražuje najmodernijim geomagnetnim uređajima koji prave tri-de mapu objekata ispod zemlje.

"Ja sam iz Belgije sa univerziteta u Gentu. Ovdje smo da napravimo mapu zemljišta, tačnije arheoloških slojeva i kasnijih koji su nastali obradom zemlje", kaže Filip de Smed.

Do sada je sondiranjem zemljišta otkriveno oko 700 anomalija, i to su vjerovatno neolitske kuće, i zato je Drenovac s pravom proglašen neolitskim megalopolisom.

Za dalja istraživanja potrebno je još novca, kao i za konačni završetak izgradnje Centra za proučavanje neolita Balkana.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije