Istorija

Neobičan nalaz u Pompeji, pronađeni kornjača i njeno jaje

Neobičan nalaz u Pompeji, pronađeni kornjača i njeno jaje
Foto: Screenshot/YouTube | Neobičan nalaz u Pompeji, pronađeni kornjača i njeno jaje

Arheolozi su otkopali ostatke kornjače i njenog jajeta u Pompeji, rimskom gradu zatrpanom u erupciji vulkana 79. godine nove ere.

Životinja je pronađena skrivena ispod glinenog poda skladišta i vjerovatno je uginula prije erupcije Vezuva.

"Iskopala je sebi rupu u koju je mogla da položi jaje, ali nije uspjela što je možda dovelo do uginuća", rekla je Valerija Amoreti, antropolog na lokaciji.

Neobičan nalaz je otkriven tokom iskopavanja područja koje je razorio snažan zemljotres 62. godine nove ere i koje je kasnije uklopljeno u javno kupatilo.

Lokalitet je prvobitno bio raskošan dom sa prefinjenim mozaicima i zidnim slikama, koji datiraju iz 1. vijeka prije nove ere, a arheolozi nisu sigurni zašto zgrada nije obnovljena, već je pretvorena u kupatila.

"I prisustvo kornjače u gradu i napuštanje raskošnog domusa ilustruju razmjere transformacija nakon zemljotresa 62. godine nove ere", rekao je Gabrijel Zuhtrigel, generalni direktor Pompeje.

On je dodao da očigledno sve kuće nisu obnovljene, a dijelovi grada, čak i centralni, ostali su pusti do te mjere da su postali stanište divljih životinja.

"U isto vrijeme, proširenje kupatila je dokaz velikog samopouzdanja s kojim se Pompeja ponovo pokrenula poslije zemljotresa, da bi potom bila srušena u jednom danu 79. godine", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije