Istorija

Obilježeno 106 godina od Cerske bitke

Obilježeno 106 godina od Cerske bitke
Foto: Vlada Republike Srbije | Obilježeno 106 godina od Cerske bitke

BEOGRAD - U Tekerišu kod Loznice održana je centralna svečanost obilježavanja 106 godina od Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobjeda srpske vojske u Prvom svjetskom ratu i prve savezničke pobjede u Velikom ratu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, koji je predvodio državnu ceremoniju, istakao je da je Tekeriš postao simbol mjesta na kome je germanski militarizam i imperijalistički ekspanzionizam prvi put "naišao na tvrd orah i polomio zube".

On je naveo da se srpski narod u vijekovima koji su prethodili Cerskoj bici odlikovao velikom istrajnošću i trpeljivošću pod tuđinskom vlašću velike i nasilne svjetske sile, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Ta visoka svest o tome ko smo i šta smo i koja je naša istorijska misija i uloga u svetu, omogućila je da savladamo višestruko nadmoćnog neprijatelja na Ceru", rekao je Đorđević.

On je ukazao da je ta prva pobjeda Antante u Prvom svjetskom ratu zaustavila inicijalni nalet Centralnih sila i možda, na psihološkom i planu borbenog morala, u najranijem stadijumu rata predstavljala tračak nade i prvi korak ka konačnoj pobjedi i slomu Centralnih sila 1918. godine.

Đorđević je naglasio da je Srbija i danas posvećena slobodarskim idejama državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, insistiranju na poštovanju međunarodnog prava i pravde, ali da njen ekonomski napredak i privredni rast u posljednjih šest godina predstavljaju trn u oku mnogima koji ne dijele njene vrijednosti i ne postižu uspjehe kao ona.

On je naveo da je prvi strateški cilj Srbije vojna neutralnost, a ulaganje u osavremenjivanje i osnaživanje Vojske omogućava joj da i nadalje vodi suverenu politiku i štiti svoje državne i nacionalne interese.

Prema njegovim riječima, drugi strateški cilj Srbije je punopravno članstvo u EU.

"To govori o tome da je naša zemlja čvrsto rešena da se u najvećoj meri posveti ispunjavanju najviših civilizacijskih kriterijuma kroz usvajanje svih demokratskih načela modernog doba da bismo zemlju naših časnih predaka sa uspehom transformisali u zemlju naših ponosnih potomaka", zaključio je Đorđević.

Cerska bitka je vođena od 16. do 20. avgusta 1914. na širokom prostoru planine Cera u kojoj je hrabra srpska vojska protiv austrougarskih trupa izvojevala prvu savezničku pobjedu u Prvom svjetskom ratu.

U Cerskoj bici srpske snage izgubile su više od 16.000 vojnika, a austrougarska vojska oko 25.000.

Zbog izuzetnih zasluga u rukovođenju i komandovanju u Cerskoj bici, komandant Druge srpske armije Stepa Stepanović unaprijeđen je u čin vojvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije