Istorija

Obnovljen luster iz rimskog perioda

Obnovljen luster iz rimskog perioda
Foto: N.N. | Obnovljen luster iz rimskog perioda

Arheolozi su obnovili jedini do sada pronađeni rimski luster koji je korišćen za raskošne bankete prije dvije hiljade godina.

Artefakt je otkriven tokom arheoloških iskopavanja u Alikanteu, u Španiji. Vjeruje se da je luster izradio lokalni majstor po imenu Lusijus Eros. Lusijus je brendirao i označavao svoje umjetničke radove i to je pomoglo da stručnjaci otkriju autora predmeta.

Vjeruje se da datira iz prvog vijeka nove ere i da je prvi te vrste koji je pronađen.

Luster kružnog oblika, koja se koristio u doba Rimskog carstva, u vrijeme vladavina Avgusta i Tiberija, za osvjetljavanje velikih prostora ima prečnik od pola metra i podloge za 32 svijeće.

Artefakt, koji je s ljubavlju restaurirala lokalna nastavnica istorije umjetnosti Marija Mendiola, izložen je u muzeju Elda u Alikanteu, Španija.

Još četiri slična svijećnjak-lustera pronađena su na arheološkom nalazištu Elo-Monastil, gdje se vjeruje da je Eros imao svoju radionicu sa pećima.

Njegova radionica je prvi put otkrivena 1989. godine, a ostaci peći kasnije - 2009. i 2010. godine.

Profesor antičke istorije na Univerzitetu "Alkala de Henares" Antonio M. Poveda objasnio je da je za analizu lustera izrađenih u ovom stilu potrebno mnogo stručnosti.

Bili su prilično rijetki i pravljeni su samo po narudžbi bogatijih ljudi u gradovima, koji su imali velike prostorije koje su tražile dobro osvjetljenje.

Svijećnjak-lustere od pečene gline ubrzo su zamenile lampe od metala.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije