Istorija

Otkriven veliki kompleks hramova iz gvozdenog doba

Otkriven veliki kompleks hramova iz gvozdenog doba
Foto: facebook | Otkriven veliki kompleks hramova iz gvozdenog doba

BELFAST - Međunarodni tim stručnjaka otkrio je veliki kompleks hramova u Sjevernoj Irskoj za koji se vjeruje da je možda bio jednokratni ceremonijalni centar praistorijske Evrope, na mjestu sa snažnim korijenima u irskom folkloru i mitologiji.

Istraživači instituta iz Sjeverne Irske, Škotske i NJemačke otkrili su ogroman podzemni kompleks hrama u Navan Fortu, u okrugu Arma, na sjeveroistoku irskog ostrva, a smatra se da se radi o bivšem sjedištu kraljeva Alstera.

Hramovi i rezidencije otkriveni su tehnologijom koja se koristi za detektovanje magnetne osjetljivosti i električnog otpora tla koji se nisu ranije pojavljivali na površini zemlje.

"Naša otkrića dovela su do značajnih dodatnih podataka koji nam nagovještavaju da zgrade koje su otkrivene šesdesetih nisu kuće u kojima su živjeli kraljevi, već niz masivnih hramova, nekih od najvećih i najkompleksnijih ritualnih arena u regionu iz praistorijske Evrope i iz perioda prije rimske vladavine", izjavio je doktor Patrik Glison sa Kraljičinog Univerziteta u Belfastu.

Glison je opisao otkrivanje niza zgrada izgrađenih u obliku broja osam iz ranog Gvozdenog doba i strukturu prečnika 40 metara ograđenu drvetom iz oko 95. godine prije nove ere.

On je objasnio da se drvena zgrada nakon izgradnje punila kamenjem i palila kako bi se stvorila ceremonijalna humka koja se danas vidi, piše "Raša tudej".

Područje u kojem je otkriven kompleks važno je za irski folklor i nalazi se na mjestu drevnog grada Alster, jednog od pet kraljevskih lokacija iz praistorije, usko povezanih sa irskim mitovima kao što je "Tejn" i sa pričom o heroju Kuhulinu iz Alsterskog ciklusa priča.

Za pravo iskopavanje na otkrivenom mjestu biće potrebna velika količina novca, koju tek treba obezbijediti, a posjetioci će moći da posjete lokaciju od 30. jula kada se ponovo otvori za javnost nakon pauze zbog pandemije virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije