Istorija

Otkrivena vinarija stara oko 1.500 godina

Otkrivena vinarija stara oko 1.500 godina
Foto: Pixabay | Otkrivena vinarija stara oko 1.500 godina

Izraelski arheolozi otkrili su iskopine masivnog kompleksa vinarije stare oko 1.500 godina.

U kompleksu iz ranog srednjeg vijeka otkrivenom u gradu Javne u centralnom Izraelu pronađeno je pet presa za grožđe, otkrivena skladišta, peći za proizvodnju glinenih posuda, magacini za skladištenje gline i desetine hiljada tegli i raznih drugih arheoloških fragmenata, prenosi AP.

Izraelska Uprava za antikvitete saopštila je da je otkriće pokazalo da je Javne tokom vizantijskog perioda bio veliki centar za proizvodnju vina, a istraživači procjenjuju da je ova srednjovjekovna vinarija mogla da proizvode oko dva miliona litara vina godišnje.

Doktor Jon Seligman, jedan od rukovodilaca ovih arheoloških iskopavanja, objasnio je da je vino proizvedeno u toj oblasti bilo poznato kao vino Gaza koje se izvozilo se širom Mediterana i Bliskog istoka, a da je lokacija Javne bila i brend i glavni proizvodni pogon.

"Ovo je bilo prestižno vino, svijetlo bijelo vino koje je prodavano u mnogim mediteranskim zemljama, uključujući Egipat, Tursku, Grčku i vjerovatno južnu Italiju", rekao je dr Seligman.

On je predočio da u starim vremenima vino nije bilo samo proizvod za uživanje, već i veoma važna životna namirnica, jer je bilo bezbjedno za upotrebu kad nije bilo pitke vode.

Izraelska Uprava za antikvitete je potvrdila da je ovaj kompleks otkriven tokom posljednje dvije godine iskopavanjima u sklopu razvoja grada Javna koji se nalazi južno od Tel Aviva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije