Istorija

Ovako je izgledala najstarija srpska zastava

Ovako je izgledala najstarija srpska zastava
Foto: czipm.org | Ovako je izgledala najstarija srpska zastava

Za dinastiju Nemanjić vezuju se počeci stvaranja srpske države u mnogim sferama. Zato i ne čudi da je i najstariji zabilježeni pomen zastave Srbije u vezi sa ovom srednjovekovnom porodicom.

Naime, sin kralja Vladislava, župan Desa, 1281. godine poslao je delegate iz Kotora u Dubrovnik da vrate stvari iz očeve blagajne koja se tamo nalazila, a u spisak je uključena, između ostalih stvari, i "zastava crvene i plave boje" ("vexillum unum de zendato rubeo et blavo" - "zastava od platna crvenog i plavog").

Pošto je kralj Vladislav vladao od 1233. do 1243. a umro poslije 1264. može se zaključiti da je zastava ovog izgleda starija od ovog opisa.

Danas je nepoznato kako su ove boje bile raspoređene. Zastava koja se viđa u obilježavanju srednjovijekovnih događaja u Srbiji je horizontalna dvobojka.

Zastava Srbije 1281.

Autor: Nikola Smolenski - Sopstveno djelo, CC BY-SA 3.0, Veza

Najstariji poznati crtež neke zastave Srbije je na mapi iz 1339. godine koju je napravio Anđelino Dulcert. Zastava je predstavljala carstvo Cara Dušana i bila crveni dvoglavi orao na žutom, prenosi Istorijski zabavnik.

Tek je Sretenjski ustav iz 1835. opisao srpsku zastavu kao trobojku i to u redoslijedu boja - otvoreno crvena, bijela i čelikasto-ugasita.

Autor: B1mbo - User created, Javno vlasništvo, Veza

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije