Istorija

Prije 63 godine u Srbiji počelo emitovanje televizijskog programa

Prije 63 godine u Srbiji počelo emitovanje televizijskog programa
Foto: Pixabay | Prije 63 godine u Srbiji počelo emitovanje televizijskog programa

BEOGRAD - Emitovanje televizijskog programa u Srbiji počelo je na današnji dan prije 63 godine iz studija na Sajmu. "Dobar dan, dragi gledaoci. Televizijski studio Beograd počinje svoj eksperimentalni program. Danas gledate našu prvu emisiju. Za vreme Beogradskog sajma imaćete prilike da redovno pratite emisije našeg probnog programa. Program ćemo emitovati od 20 časova do 23 časa", tim riječima je počelo emitovanje 23. avgusta 1958. godine.

Otvaranje Televizije Beograd najavila je spikerka Radio Beograda Olivera Živković, a potom je Olga Nađ najavila emisije koje će biti emitovane u okviru programa.

Tog prvog dana emitovani su gotovo svi televizijski žanrovi, od direktnog prenosa otvaranja Sajma tehnike, preko filma i, na samom kraju, drame.

Zablistao je i prvi televizijski dnevnik sa vječitim mladićem Mićom Orlovićem.

Tog dana je na "zadatku" bilo oko 150 ljudi, jedna reportažna kola sa tri kamere i četiri filmske kamere, od kojih nijedna nije bila tonska.

Signal za sliku emitovan je iz studija na Sajmu u Beogradu, jedinom objektu u većem dijelu Evrope tada namjenski građenom za televizijsku stanicu.

U to vrijeme Televizija Beograd imala je tročasovni program. Snimci iz svijeta stizali su dan kasnije na filmskim trakama, vozom ili avionom.

U prvo vrijeme program se emitovao uživo, iz studija, ili posredstvom reportažnih kola sa mjesta događaja. Televizija Beograd potom nabavlja magnetoskope i tonske filmske kamere, i postepeno se potiskuje isključivo "živa televizija", a preovlađuju emisije snimljene na traci.

Na javnim mjestima u Beogradu tada je bilo svega 80 televizora i samo 36 u stanovima. Ljudi su bili fascinirani.

Narednih godina broj domaćinstava u kojima je televizor zauzeo počasno mjesto u kući rastao je nevjerovatnom progresijom.

Mnogo toga se u tehničkom i tehnološkom smislu promijenilo, ali suština je ostajala ista - biti prvi i tačno informisati gledaoce, ali ih i zabaviti i edukovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije