Istorija

Pronađena manufaktura sjekira iz kamenog doba

Pronađena manufaktura sjekira iz kamenog doba
Foto: Ilustracija/Arhiva | Pronađena manufaktura sjekira iz kamenog doba
Srna

Arheolozi u Maroku pronašli su najstariju manufakturu sjekira iz kamenog doba staru oko 1,3 miliona godina, saopštio je danas međunarodni tim.

Ovo otkriće pomjera za stotine hiljada godina unazad datum početka proizvodnje predmeta od kamena u sjevernoj Africi koje se vezuje za ključnog pretka čovjeka homo erektusa, rekli su istraživači.

Ovo je pronađeno tokom iskopavanja u kamenolomu u predgrađu Kazablanke.

"Ovo veliko otkriće doprinosi našem znanju u vezi sa pojavom takozvanog aheulejskog alata (Acheulian) u Africi", rekao je Abderahim Mohib, kodirektor francusko-marokanskog programa "Praistorija Kazablanke".

Takozvani aheulejski alati odnose se većinom na kamene sjekire u istočnoj Africi koje su se pojavile tokom donjeg paleolita prije oko 1,76 miliona godina.

Aheulejskom su prethodili Oldovan u Africi i dijelovima Evroazije, a pratili su ga musterijski srednji paleolit u zapadnoj Evroaziji i srednje kameno doba u Africi.

Marokanski arheolog Abdelhed Ben Ncer rekao je da ovo otkriće predstavlja "hronološki preokret".

On je rekao da se sada vjeruje da su se aheulejski alati u Maroku počeli da prave prije oko 1,6 miliona godina, a u južnoj i istočnoj Africi prije oko 1,8 miliona godina.

Ljudi prije ovog perioda pravili su primitivnije kamene alatke poznate kao Oldovan (Oldowan).

Mohib je rekao da je ovo nalazište u Kazablanci jedno od najbogatijih nalazišta aheulejskog alata, prenosi AFP.

Mohib je dodao da je sada moguće govoriti o "najstarijem prisustvu čovjeka u Maroku koji je vjerovatno bio jedna varijanta homo erektusa".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije