Istorija

Proučavanje prošlosti: Continental je bio "dobavljač za Hitlerov rat"

Proučavanje prošlosti: Continental je bio "dobavljač za Hitlerov rat"
Foto: Pixabay/Ilustracija | Proučavanje nacističke prošlosti: Continental je bio "dobavljač za Hitlerov rat"

Prema rezultatima ugovorne studije, proizvođač guma Continental igrao je važnu ulogu u nacističkoj ekonomiji, a iskorištavao je i hiljade prisilnih radnika. To proizlazi iz studije istoričara Paula Erkera, koju je Continental pokrenuo i koja je sada predstavljena u Hanoveru.

Proučavajući istoriju današnjeg dobavljača automobila, naučnik je otkrio da su zatvorenici koncentracionog logora morali testirati đonove cipela izrađenih od gumenih proizvoda firme. Neki od njih su "eksploatisani i maltretirani do tačke iscrpljenosti i smrti", navodi se.

Oni su takođe korišteni u proizvodnji gasnih maski ili premještanju proizvodnje pod zemljom. Oko 10.000 prisilnih radnika patilo je od "nehumanih uslova rada i života", naveo je Continental.

Današnje članice grupe Continental, VDO, Teves, Phoenix i Semperit - u to vrijeme još nezavisne firme dobavljači - bile su poput ostatka industrije "prava okosnica nacionalsocijalističkog naoružanja i ratne ekonomije", objasnio je istoričar minhenske firme Erker. Istoričar je prolazio kroz arhivu u ime firme te mu je, prema Continentalu, bilo omogućeno da pregledava sve dokumente "u potpunosti i bez ograničenja".

Uprava je "aktivno bila uključena" - i firma je imala koristi od politike naoružavanja nacionalsocijalističkog režima, navodi se. "Continental je bio važan dio Hitlerove ratne mašinerije", rekao je izvršni direktor Elmar Degenhart, komentarišući rezultate analize, "dobavljač za Hitlerov rat".

"Studija je prilika koju smo svjesno odabrali i obnovljena prilika da se suočimo sa svojom odgovornošću", rekao je Degenhart.

Pokrenut je program koji čuva rezultate istrage za treninge i dalje edukacije i otvara Continentalov arhiv za nauku, prenosi Indikator.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije