Istorija

Provjeravali podvodni kabl, otkrili njemačku krstaricu

Provjeravali podvodni kabl, otkrili njemačku krstaricu
Foto: YouTube/Screenshot | Provjeravali podvodni kabl, otkrili njemačku krstaricu

Olupina jednog od najpoznatijih njemačkih ratnih brodova iz Drugog svjetskog rata - krstarice "Karlsrue" nedavno je pronađena slučajno u teritorijalnim vodama Norveške. Iako je istorijat krstarice, koja je jedini veliki njemački ratni brod izgubljen tokom invazije na Norvešku, dobro poznat, olupina broda do sada nije pronađena.

Norveška energetska kompanija Statnet je 2017. godine tokom rutinske inspekcije podvodnog kabla koji se preko morskog dna pruža sve do Danske, primijetila je olupinu broda.

Olupina je bila udaljena oko 15 metara od kabla, a sonarom je utvrđeno da se radi o velikom brodu.

Tri godine kasnije, u junu 2020. godine, ekspedicija na brodu "Olympic Taurus" je krenula u potragu za olupinom oko 13 kilometara od Kristijansand u južnoj Norveškoj.

Projektni menadžer "Statneta" Ole Peter Hoberstad u saradnji sa timom eksperata pronašao je i napravio prve snimke broda pomoću malog drona-podmornice.

"Kada smo utvrdili da je brod torpedovan, znali smo da je iz rata. Kada smo na ekranu ugledali topove shvatili smo da se radi o velikom ratnom brodu. Bili smo veoma uzbuđeni i iznenađeni", rekao je Hoberstad.

Analizom fotografija potvrđeno je da je riječ o krstarici "Karlsrue", koja se nalazila na 490 metara dubine.

"Možete da pročitate o sudbini Karlsrue u istorijskim knjigama, ali niko nije znao gdje je tačno potonula. Nakon svih ovih godina konačno znamo gdje je njena grobnica", objašnjava Frode Kvalo, arheolog i stručnjak sa norveškom Pomorskog muzeja.

Dva torpeda joj zapečatila sudbinu

Gradnja Karsrue počela je 1926. godine. Pod odredbama Versajskog sporazuma, Njemačkoj su bile uvedene restrikcije na veličinu, istisninu i naoružanje ratnih brodova. Ipak, "Karlsrue" zajedno sa dva sestrinska broda bila je jedna od najboljih njemačkih krstarica tokom tog perioda.

Bila je dugačka 174 metra, a parne turbine omogućavale su joj da postigne 32 čvora. Posadu je činio 21 oficir i 493 mornara.

wikipedia.org
wikipedia.org

Primarno naoružanje bilo joj je devet topova kalibra 150 milimetara postavljenih u tri kupole.

Tokom 30-ih godina služila je kao trenažni brod, ali je 1938. godine vraćena u brodogradilište gdje je pripremljena za ratna dejstva.

"Karlsrue" je učestvovala u invaziji na Norvešku početkom rata i primarni cilj bio joj je prenos trupa za napad. Aprila 1940. godine plovila je prema Kristijansandu gdje je čekala da padne magla.

Pod okriljen magle ušla je u fjord gde su ubrzo po njoj otvorile vatru obalske baterije. Uprkos tome, uspjela je da uspješno iskrca trupe, ali je tokom izlaska iz fjorda naišla na britansku podmornicu "Truant".

wikipedia.org
wikipedia.org

Ubrzo je pogođena sa dva torpeda - jedan je pogodio pramac i drugi srednji dio broda, što je izazvalo plavljenje. Utvrđeno je da neće izdržati plovidbu do Njemačke, posada je napustila brod, a njemački torpedni čamac ispalio je još dva torpeda i poslao krstaricu na morsko dno.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije