Istorija

Razglednica poslata sa "Titanika" ponuđena na aukciji

Razglednica poslata sa "Titanika" ponuđena na aukciji
Foto: Arhiva | Razglednica poslata sa "Titanika" ponuđena na aukciji
N.N.

Razglednica koju je, samo nekoliko nedjelja prije nego što je Titanik nestao u dubinama sjevernog Atlantika, napisao stariji radio-operater prodaje se na aukciji. Očekuje se da će novi vlasnik morati da izdvoji više od 15.000 dolara.

Fotografija čuvenog prekookeanskog broda krasi prednju stranu razglednice, a na poleđini se nalaze riječi koje je napisao Džek Filips svojoj sestri Elsi Filips, u martu 1912. godine, dok je čekao rezultate testova prve prave plovidbe broda, navodi se u opisu aukcijske kuće iz Bostona "RR Auction".

"Veoma zauzet radio do kasno. Nadam se da ćemo krenuti u ponedjeljak i stići u srijedu poslije podne u Soton. Nadam se da ste dobro. Čuo sam se sa Etel juče", napisao je Filips i potpisao se sa 'Voli vas Džek', piše Indipendent.

Razglednica ima pečat Belfasta, grada u kojem je sagrađen Titanik.

Soton koji Filips pominje je skraćeni naziv za Sauthempton, engleski lučki grad iz kojeg je na svoje prvo i jedino putovanje krenuo Titanik.

Stariji radio-operater napunio je 25 godina tokom plovidbe, navodi aukcijska kuća, a na svom radnom mjestu ostao je i nakon što je Titanik udario u santu leda kako bi se obratio za pomoć drugim brodovima dok voda nije počela da mu zapljuskuje noge.

Brod je napustio kada mu je kapetan rekao da je obavio svoju dužnost, ali kako se navodi u njegovoj biografiji u Britanskom nacionalnom arhivu, preminuo je u hladnoj vodi sjevernog Atlantika.

Razglednicu prodaje imanje Vere i Džona Gilespija, dugogodišnjih članova društva "Titanik" sa sjedištem u Masačusetsu, rekao je Bobi Livingston, izvršni potpredsjednik aukcijske kuće "RR Auction".

Očekuje se da razglednica na licitaciji dostigne cijenu od 15.000 dolara. Aukcija je počela 26. marta i završava se u 14. aprila, dan uoči godišnjice tragedije.

"Džek Filips je tokom karijere poslao sestri stotine razglednica, često opisujući brod na kojem je u to vrijeme služio. Tek nekoliko razglednica bilo je o Titaniku", istakao je Livingston.

Iako je od kobnog 15. aprila 1912. godine, kada je Titanik potonuo, prošlo više od čitavog vijeka, suveniri sa broda i dalje su izuzetno popularni.

(RTS.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije