Istorija

Sedamdeset godina od Korejskog rata

Sedamdeset godina od Korejskog rata
Foto: pixabay.com | Sedamdeset godina od Korejskog rata

SEUL - Sjeverna i Južna Koreja danas odvojeno obilježavaju 70 godina od početka Korejskog rata, konflikta koji je odnio milione života i tehnički još nije završen.

Komunistička Sjeverna Koreja izvršila je 25. juna 1950. godine invaziju na južni dio ostrva, koji je imao podršku SAD. Moskva i Vašington su podijelili ostrvo na kraju Drugog svjetskog rata.

Sukobi su okončani primirjem koje nikada nije zamijenjeno mirovnim sporazumom. Ostrvo je ostalo podijeljeno Demilitarizovanom zonom, a porodice sa milionima ljudi razdvojene su do danas.

U Južnoj Koreji će tokom dana biti primljeni tjelesni ostaci 150 vojnika koji su prebačeni sa Havaja nakon što su ekshumirani u Sjevernoj Koreji. Ceremonija se odvija pod parolom "Pozdrav herojima", prenio je AFP.

Planirano je da se tokom ceremonije emituju video-poruke 22 strane zemlje koje čine koaliciju UN za odbranu Juga. Prvi će govoriti predsjednik SAD Donald Tramp, čija zemlja predvodi ovaj savez.

U Korejskom ratu poginulo je blizu 37.000 Amerikanaca među preko 40.000 vojnika UN. Zapadni izvori procjenjuju da je Kina, koja je podržavala Sjever, imala oko 400.000 žrtava, a kineski izvori navode broj od oko 180.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije