Istorija

Senzacionalno arheološko otkriće na Pagu

Senzacionalno arheološko otkriće na Pagu
Foto: Pixnio | Senzacionalno arheološko otkriće na Pagu

​Radnici privatne arheološke firme Arheolog d.o.o. iz Ugljana na nalazištu ranohrišćanske bazilike u Jazu na ostrvu Pagu otkrili su dva kamena sarkofaga iz vremena ranog hrišćanstva. Prema preliminarnim istraživanjima riječ je o grobovima tri ženske osobe koje su tu ukopane u 6. vijeku.

"Istraživanja lokaliteta u Jazu započela su prije tri godine kao dio opsežnijeg projekta njegova uređenja i prezentacije, koji je pokrenuo Grad Novalja. Riječ je kompleksnom nalazištu na kojem se uz ostatke velebne ranohrišćanske bazilike nalazi i manja crkva, vjerovatno srednjovjekovne gradnje, ali i mjesno groblje koje se koristilo u periodu 19. i dijelu 20. vijeka. Uglavnom prevladava mišljenje da je riječ o velikoj trobrodnoj bazilici s vanjskom apsidom i pomoćnim prostorijama koja je nastala u 5. vijeku, a prema nekim starijim opisima, čini se da je njenu unutrašnjost pokrivao veliki polikromni mozaik. Međutim, zbog dugotrajnog korištenja prostora u grobljanske svrhe, arheološki su slojevi arhitektura danas vrlo loše očuvani. Ipak, tokom protekle tri godine došli smo do saznanja da je čitav kompleks bio puno većih dimenzija i složenijeg izgleda nego što se ranije pretpostavljalo" rekao je Pio Domines Peter iz firme Arheolog d.o.o.

Iznenadno otkriće

"Upravo zbog tog nivoa devastiranosti lokaliteta u ovogodišnjim radovima zaista nas je iznenadilo otkriće gotovo potpuno sačuvanog narteksa, predvorja uz pročelje crkve, odnosno prostora koji je bio namijenjen nekrštenima i pokajnicima, a mogao se koristiti i za pokapanje, a nerijetko i smještaj kamenih sarkofaga. I tom predvorju, koje se isticalo po dobro očuvanom unutrašnjem uređenju s ožbukanim klupicama, stepeništem s ulazom i dva manja bazena, pronašli smo dva in situ ukopana kamena sarkofaga koji nikad nisu otvarani. Jedan od njih krasila je zanimljiva reljefna kompozicija na prednjoj strani, na kojoj su se sačuvali tragovi originalne crvene boje" kazao je Domines Peter.

Zahvaljujući nadgrobnim natpisima arheolozi znaju imena pokojnica pokopanih u kamenim sarkofazima.

"U bogato ukrašenom manjem sarkofagu bila je pokopana Primenija, dok su u većem sarkofagu ležale dvije žene, imenjakinja Primenije i Vitalina, za koje još uvijek ne znamo u kakvom su međusobnom odnosu bile. S pravom se ovo može nazvati senzacionalno otkriće, ne samo jer su ovo prvi arheološki istraženi intaktni grobovi u sarkofazima u Novalji, već, k tome, pritom poznajemo i imena tih najranijih hrišćanki pokopanih u njima" naglasio je Pio Domines Peter, zamjenik voditelja iskopavanja.

Osim njega u istraživanjima su učestvovali i arheolozi Damir Martinov (voditelj istraživanja), Domagoj Maurin, Josip Bazo, Ivan Žužul, Ivan Glamuzina i Domagoj Knez iz firme Arheolog d.o.o. iz Ugljana koja više od 15 godina provodi različite projekte istraživanja arheološke baštine u Hrvatskoj i inostranstvu.

"U posljednjim istraživanja potvrdili smo i određene indicije o kojima se ranije samo pretpostavljalo. Neposredno nad podnicom pronašli smo obilan sloj paljevine i gareži koji bez sumnje dokazuje da je cijeli kompleks stradao u razornom požaru. Još uvijek ne znamo kada se on dogodio. Možda je to bilo već par vijekova nakon gradnje, tokom nadiranja slavenskih i drugih grupa u ranom srednjem vijeku" naglasio je Domines Peter.

Svetilište Kalpurnije Pizon

Naš sagovornik ističe da analiza otkrivenih sarkofaga i kostiju u njima tek slijedi, što je dio opsežnog procesa obrade, a zatim i objave rezultata iskopavanja. Nova arheološka otkrića samo potvrđuju značaj antičke Novalje. Prošle godine u "Jutarnjem listu" pisalo se o oltarima koji su nađeni na području svetilišta Kalpurnije Pizon, pripadnice jedne od najpoznatijih i najuticajnijih rimskih porodica. Kalpurnija je u uvali Caska na ostrvu Pagu imala posjed na kojem je podigla svetilište egipatskim bogovima o čemu je grupa naučnika pod vođstvom dr Inge Vilogorac Brčić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu nedavno objavila knjigu "Kalpurnija i egipatski bogovi u Caski na otoku Pagu”.

"Tokom kasne antike Novalja, zbog vrlo pogodne luke smještene na važnim plovidbenom putu, sve više dobija na važnosti. Moguće da je prometno značenje, a naročito razvoj hodočasništva pogodovao procvatu Novalje u značajan ranohrišćanski centar. Ta ekonomska snaga zajednice ranih hrišćana jasno se očituje i kroz gradnju i opremanje tri monumentalne bazilike, pokapanje u vrlo kvalitetno izrađenim kamenih sarkofazima, ali i pribavljanje vrijednih relikvijara, poput onih kakvi su u Novalji pronađeni 1970-ih godina. Već sada bismo se usudili reći da antičku prošlost Novalje obilježavaju vrlo ugledne i uticajne žene. Ako je onaj rani period obilježila Kalpurnija sa svojim svetištem u uvali Caska, ovo kasnije doba, čini se, obilježavaju tri pokojnice pokopane u kamenim sarkofazima usred predvorja prostrane bazilike na lokalitetu Jaz" rekao je Pio Domines Peter, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije