SP Qatar 2022.

Istorija

Statua Herkula stara 2.000 iskopana u Grčkoj

Statua Herkula stara 2.000 iskopana u Grčkoj
Foto: Flickr | Statua Herkula stara 2.000 iskopana u Grčkoj
Nezavisne novine

Ostaci statue Herkula, mitskog rimskog heroja, stari skoro 2.000 godina, iskopani su u Grčkoj. Drevna statua otkrivena je ranije ovog mjeseca tokom iskopavanja plodnog arheološkog nalazišta, navodi se u izveštaju "Greek city times".

Statuu, koja datira iz 2. vijeka n.e. otkrili su istraživači sa Aristotelovog univerziteta u Solunu (AuTH) na mjestu za koje se zna da se tu nalazio drevni grad Filipi, u sjevernom dijelu zemlje.

Arheološki tim je predvodila Natalija Poulos, profesor na AuTH, u saradnji sa svojim kolegama Anastasiosom Tantsisom i profesorom emeritusom Aristotelom Menzosom. Učestvovala su i 24 studenta – 18 studenata, tri postdiplomca i tri doktoranta.

Naučnici koji rade na iskopavanjima vjeruju da je artefakt nekada korišćen za ukrašavanje zgrade koja datira iz kasnog vizantijskog perioda u 8. ili 9. vijeku nove ere. Istraživači vjeruju da je originalna figura dizajnirana da drži različite predmete: vijenac, kožu lava ili toljagu, od kojih je posljednja takođe pronađena. Sve su to tradicionalni simboli povezani sa grčko-rimskim herojem.

U novom saopštenju, grčko Ministarstvo kulture i sporta, koje nadgleda projekte u vezi sa kulturnim nasleđem, navodi da će se iskopavanje nastaviti i sljedeće godine.

(Telegraf)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije