Istorija

Suvorov - general bez izgubljene bitke

Suvorov - general bez izgubljene bitke
Foto: N.N. | Suvorov - general bez izgubljene bitke

Ruski generalisimus Aleksandar Vasiljevič Suvorov (1729-1800), jedan od najvećih vojskovođa 18. vijeka pod čijom su komandom ruske trupe izvojevale 57 pobjeda, rođen je na današnji dan 1729. godine.

U rusko-turskom ratu od 1787. do 1791. godine odnio je blistave pobjede nad Turcima, a zatim u ratovima Rusije protiv Francuske, pri čemu se naročito proslavio osvajanjem sjeverne Italije i prelaskom preko Alpa na povratku u Rusiju, što je zaprepastilo vojne krugove u Evropi.

Uz vojne nauke, Suvorov je proučavao matematiku, geografiju i istoriju.

Mnogo je učinio u uzdizanju i vaspitanju ruskih vojnika. Krajem 1779. godine imenovan je za vrhovnog carskog komandanta.

U SSSR-u je 1942. godine uveden Orden Suvorova za visoke vojničke vrline.

Suvorov je jedan od rijetkih generala u istoriji koji nikada nisu izgubili bitku.

Aleksandar Vasiljevič Suvorov čuven je po svom vojnom priručniku "Nauka pobjeđivanja", a ostao je zapamćen po mnogim izrekama kao što su: "Što teže na obuci, to lakše u borbi", "Što više udobnosti, to manje hrabrosti" i "Disciplina je majka pobjede".

Učio je vojnike da napadaju bez ustezanja i odlučno: "Napadajte hladnim čelikom! Gurajte iz sve snage bajonetom!".

Suvorov je bio prisan sa svojim ljudima. Obične vojnike je oslovljavao sa "brate", a rezultate svog detaljnog i pažljivog planiranja je predstavljao kao stvar inspiracije.

Određen je za laki korpus generala Berga 1761. godine, gdje je primio komandu nad Tverskim dragunskim pukom. U boju kod Najgartena Suvorov je ranjen puščanim zrnom.

Unaprijeđen je u brigadnog generala i sa svojim pukom odlazi u Smolensk, gdje ga je zatekao Prvi poljski konfederativni rat, koji će 1772. godine dovesti do prve podjele Poljske.

Tokom 1773-1774. godine, za vrijeme rata sa Turcima, Suvorov je određen u armiju Rumjanceva.

Trupe Suvorova su se borile izvanredno, nanijele turskoj vojsci velike gubitke, a sam Suvorov je, iako ranjen, sve vrijeme lično rukovodio bitkama.

Carica Katarina Druga ga je za ovakvu jedinstvenu službu odlikovala Ordenom Svetog Đorđa.

Suvorov je pobijedio u mnogim bitkama u rusko-turskim ratovima. Učestvovao je u gušenju ustanka Pugačova 1774. godine, a ugušio je i ustanak Košćuška 1794. u Poljskoj.

Na čelu udružene rusko-austrijske vojske 1799. godine, Suvorov je potisnuo Francuze iz sjeverne Italije. Proslavio se pohodom u Švajcarsku preko Sen Gotara.

Titulu grofa dobio je zbog pobjede u bici kod Ramnika 1789. godine.

Aleksandar Vasiljevič Suvorov umro je 1800. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije