Istorija

Svaki deseti Amerikanac misli da su SAD ratovale protiv Rusa

Svaki deseti Amerikanac misli da su SAD ratovale protiv Rusa
Foto: Pixabay/Ilustracija | Svaki deseti Amerikanac misli da su SAD ratovale protiv Rusa
Srna

Svaki deseti anketirani Amerikanac misli da su se SAD u Drugom svjetskom ratu borile protiv Rusije.

U anketi sprovednoj u SAD povodom obilježavanja 75 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, 11 odsto ispitanika odgovorilo je da je Rusija bila protivnik SAD, prenosi Sputnjik.

Na pitanje koji praznik se obilježava 8, odnosno 9. maja (prvi i drugi njemački potpis kapitulacije), najveći broj ispitanika (42 odsto) odgovorio je da ne zna, dok je 31 odsto učesnika u istraživanju naveo da se tada proslavlja Dan pobjede u Evropi.

Deset odsto anketiranih smatra da se tog dana obilježava kraj Drugog svjetskog rata, dok je manji broj ispitanika izjavio da se 8. maja obilježava Dan sjećanja ili Dan nezavisnosti.

Prema rezultatima istraživanja, na pitanje s kojom zemljom je ratovala Amerika tokom Drugog svjetskog rata, 77 odsto anketiranih Amerikanaca odgovorilo je da je riječ o Njemačkoj, dok je nešto manje navelo Japan.

Pet odsto anketiranih vjeruje da je Amerika ratovala sa Kinom.

Anketa pokazuje da je za termin Holokaust čulo 86 odsto Amerikanaca, od kojih 63 odsto zna da Holokaust označava genocid nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata, dok deset odsto vjeruje da se označava genocid počinjen nad stanovništvom bez pominjanja nacista ili Jevreja.

Šest odsto anketiranih smatra da je riječ o masovnom nacističkom istrebljenju naroda u Drugom svjetskom ratu, bez pominjanja Jevreja.

Istraživanje za "Sputnjik" sprovela je francuska agencija "Ifop", a ispitivanje je obavljeno od 25. do 28. maja.

U istraživanju su učestvovala 1.004 punoljetna stanovnika SAD.

Ove godine se u svijetu obilježava 75 godina od pobjede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Njemačke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije