SP Qatar 2022.

Istorija

U polju pronađen jedan od prvih zlatnika Engleske

U polju pronađen jedan od prvih zlatnika Engleske
Foto: Twitter/Nzuchi Times | U polju pronađen jedan od prvih zlatnika Engleske
N.N.

Rijedak novčić kralja Henrija Trećeg iz 1257. otkriven je u polju u Devonu kao jedan od "prvih zlatnika u Engleskoj".

Riječ je o jednom od prvih zlatnika Engleske. Otkriven je uz pomoć detektora metala i procijenjena vrijednost mu je 400.000 funti.

Vilijam od Glostera kovao je novčić kralja Henrija Trećeg oko 1257. godine od zlata koje je uvezeno iz sjeverne Afrike.

Kolekcionari vjeruju da je to prvi "pravi" portret engleskog kralja na prijestolu od vladavine Vilijama Osvajača. Poznato je da postoji samo osam novčića, a skoro svi su u muzejima.

Prošlog septembra, detektor je otkrio ovo "malo blago", čije je prečnik nešto manji od tri centimetra na poljoprivrednom zemljištu u Devonu.

Tragač, koji je želio da ostane anoniman nije mogao ni da pretpostavi koliku je rijetkost pronašao sve dok nije objavio njegovu fotografiju na Facebooku, gdje je novčić primijetio specijalista aukcijske kuće "Spink" u Londonu.

Novčić je procijenjen na 400.000 funti prije aukcije, a prethodni primjerci su prodati za više od 500.000 funti.

"Novčić je pronađen na nepristupačnom terenu i lako je mogao da ostane neprimijećen. Sada je sačuvan za buduće generacije da u njemu uživaju, a činjenica da sam ja bio taj koji ga je otkrio je sreća. Tog dana mi se želja ispunila, a ja sam srećnik. Osjećam obavezu da se izvinim svim ostalim detektorima koji pretražuju i maštaju", rekao je pronalazač.

Na novčiću je prikazan portret krunisanog Henrija Trećeg. Iskovano je ukupno 52.000 novčića. Kada je Henri Treći umro, skoro svi su bili istopljeni.

Kralj Henri Treći (1207-1272), sin kralja Džona, vladao je Engleskom od 1216. do 1272. godine, što je bila jedna od najdužih vladavina u engleskoj istoriji.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije