Istorija

Vojni preporod u doba Mihaila Obrenovića

Vojni preporod u doba Mihaila Obrenovića
Foto: wikimedia.org | Vojni preporod u doba Mihaila Obrenovića

BIJELJINA - Srpski knez Mihailo Obrenović /1823-1868/, koji je Srbiju učinio najjačom vojnom silom Balkana, rođen je 4. septembra 1823. godine. Vladao je 1839-1842. i 1860-1868. godine, kada je u atentatu ubijen na Košutnjaku.

Zbog bune Tome Vujčića Perišića pobjegao je 1842. godine u Austriju, gdje je pomagao Vuku Stefanoviću Karadžiću, Đuri Daničiću, Branku Radičeviću i drugim srpskim piscima.

Kada se njegov otac knez Miloš Obrenović vratio na vlast 1858, preuzeo je komandu nad vojskom, a 1861. godine ustanovio je narodnu vojsku od oko 50.000 ljudi i snabdio je modernim oružjem.

Mihailo Obrenović je iskoristio tursko bombardovanje Beograda 1862. i poslije dugih pregovora natjerao 1867. godine Turke da povuku garnizone iz svih srpskih gradova.

Sklapao je saveze s balkanskim hrišćanima radi rušenja Osmanskog carstva - 1866. godine sa Crnom Gorom, 1867. sa Grčkom i Bugarskim revolucionarnim odborom, te 1868. sa Rumunijom. Nastojao je da spriječi pad BiH pod austrijsku vlast.

Mihailo je bio drugi sin kneza Miloša i LJubice Obrenović. Po očevoj abdikaciji pošao je sa njim u izgnanstvo, ali ubrzo je, nakon smrti svog starijeg brata Milana, stupio na prijesto Srbije.

Pošto je bio maloljetan, neko vrijeme je umesto njega vladalo Namjesništvo, koje su činili Jevrem Obrenović, Toma Vučić Perišić i Avram Petronijević.

Mihailo Obrenović je zbačen u buni koju je vodio Toma Vučić Perišić. Poslije toga, putovao je Evropom i oženio se groficom Julijom Hunjadi.

Nakon što je na Svetoandrejskoj skupštini zbačen knez Aleksandar Karađorđević, Mihailo se vratio u Srbiju. Po očevoj smrti 1860. godine po drugi put postao je knez Srbije.

Jedan od velikih uspjeha kneza Mihaila bilo je uklanjanje turskih tvrđava, posada i flote iz Srbije.

Ubijen je 1868. godine u atentatu na Košutnjaku.

Glavni organizatori i izvršioci zavjere bila su braća Radovanovići, koji su se svetili zbog robije svoga brata LJubomira.

Mihaila je naslijedio njegov sinovac Milan Obrenović, unuk Miloševog brata Jevrema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije