Naoružanje

Proizvodnju municije nadziru optuženi za zločin nad Srbima u Jošanici

Proizvodnju municije nadziru optuženi za zločin nad Srbima u Jošanici
Foto: N.N. | Proizvodnju municije nadziru optuženi za zločin nad Srbima u Jošanici

GORAŽDE, SARAJEVO - Ferid Buljubašić i Ahmet Sejdić, optuženi za ratni zločin nad Srbima u Jošanici kod Foče, imenovani su za članove Nadzornog odbora (NO) firme namjenske industrije "Ginex" Goražde, čiji je većinski vlasnik Federacija BiH.

Ova odluka izazvala je ogorčenje u Srpskoj, što je i očekivana reakcija, uzevši u obzir da je na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, u Jošanici kod Foče ubijeno 56 Srba, pretežno civila, među kojima su bili 23 žene i troje djece.

Buljubašić i Sejdić su se, podsjetimo, našli na spisku 13 optuženih za "krvavi Nikoljdan", a protiv njih je optužnicu Sud BiH potvrdio u septembru, nakon što ju je krajem avgusta vratio na doradu.

Janko Filipović, predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Foča, kaže da je za informaciju o imenovanju dvojice optuženih saznao iz medija.

"Ukoliko je ona prvobitna odluka Suda BiH o odbijanju optužnice, a riječ je o odluci koja je sama po sebi bila pravno neutemeljena, služila samo da bi se kupilo vrijeme za ova imenovanja, onda to nije samo totalno vrijeđanje žrtava koje već toliko godina čekaju na zadovoljenje pravde, nego i rušenje kredibiliteta Suda BiH", rekao je za "Nezavisne novine" Filipović i dodao da zahtijeva od Suda BiH konačan početak procesa protiv optuženih za Jošanicu.

Dušanka Višnjić Lalović, koja je imala 17 godina kada je preživjela zločin, tokom kojeg je ubijeno 16 Višnjića od ukupno 56 žrtava, ističe da je to nezapamćen zločin.

"To je nezapamćen zločin počinjen nad djecom, ženama i starcima, koji su, eto, bili 'krivi' jer su slavili svoju slavu, i to u 20. vijeku. Mi smo sad u 21. vijeku i 30 godina ja živim sa tim traumama, borim se i govorim u ime svih 56 stradalih. Mi, žrtve Jošanice, ne čekamo nikakve nagrade, mi čekamo ovozemaljsku pravdu", rekla je za "Nezavisne novine" Višnjić Lalovićeva, komentarišući imenovanje dvojice optuženih.

Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, komentarišući imenovanje dvojice optuženih za članove NO "Ginexa" kaže da je to katastrofa.

"Oni njih nagrađuju, realizuju svoje planove, rade šta hoće. Bože sačuvaj! Frapantno, nečuveno. Umjesto da ih stave u izolaciju dok se dokaže da li su krivi ili nisu i obustave bilo kakvu aktivnost - oni njih ne nagrađuju. To znači da FBiH ne priznaje da Srbi mogu biti žrtve. Kao da je zakonski dozvoljeno ubijanje Srba. Kao da je legalno doći kada ljudi slave slavu i istrijebiti cijelo selo", poručila je Živković Rajilićeva u izjavi za "Nezavisne novine".

Viktor Nuždić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, smatra da potvrđivanje optuženih za ratni zločin nad Srbima u Jošanici u Nadzorni odbor firme namjenske industrije "Ginex" predstavlja dodatno poniženje jošaničkih žrtava.

On je podsjetio da su jošaničke žrtve već ponižene, budući da se duže od 30 godina čekalo na podizanje optužnice.

"Sada je dodatno poniženje da su optuženi za ubistvo djece, žena i staraca u Jošanici kod Foče dobili nagradu - da budu članovi Nadzornog odbora u namjenskoj industriji", poručio je Nuždić.

On je ukazao da se optuženi za ubistva srpskih civila slobodno šetaju i još bivaju i nagrađeni, te naglasio da slučaj sa Buljubašićem i Sejdićem nije jedini takav slučaj.

Nuždić je upitao da li se ovim šalje poruka Srbima da su građani drugog reda i kakva je ovo zemlja u kojoj su srpske žrtve konstantno ponižene.

Inače, prema informacijama sa sajta Vlade Bosanskopodrinjskog kantona, u "Ginexu" se proizvodi više od 300 vrsta inicijalnih kapisli i detonatora za civilnu i vojnu, pištoljsku, puščanu, protivavionsku, artiljerijsku municiju i ručne bombe.

Navedeno je i da je vlasnička struktura: 51 odsto dionica u vlasništvu države, a 49 odsto javno upisanih dionica, a ista informacija stoji i na sajtu ovog preduzeća. Upit smo poslali i u "Ginex", ali odgovor do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" nismo dobili.

Inače, prema dostupnim informacijama Skupština dioničara "Ginexa" imenovala je nove članove Nadzornog odbora ispred državnog kapitala, na sjednici koju je neposredno sazvala Vlada FBiH, a to su Ferid Buljubašić i Ahmet Sejdić.

Razriješeni su raniji članovi Nadzornog odbora, a konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora "Ginexa" trebalo bi da bude održana ovih dana.

Podsjetimo, Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije još u septembru imenovala Ahmeta Sejdića i Ferida Buljubašića za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora u ime državnog kapitala.

Dodik: Skandalozno

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da je skandalozno, tragično i tužno saznanje da postoje informacije da se u firme na području FBiH imenuju osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima.

"To govori, između niza drugih primjera, kakav odnos u tom entitetu imaju prema Srbima, a i čiju podršku imaju za to", naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije