Naoružanje

Savjet bezbjednosti UN reagovao na lansiranje rakete Sjeverne Koreje

Savjet bezbjednosti UN reagovao na lansiranje rakete Sjeverne Koreje
Foto: Printscreen YouTube/Ilustracija | Savjet bezbjednosti UN ragovao na lansiranje rakete Sjeverne Koreje

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države ponudile su susret Sjevernoj Koreji bez preduslova i jasno stavile do znanja da Vašington nema neprijateljske namjere prema Pjongjangu, izjavila je u srijedu američka veleposlanica u Ujedinjenim nacijama (UN) Linda Tomas - Grinfild kad se Savjet bezbjednosti sastalo zbog najnovijeg lansiranja projektila Sjeverne Koreje.

"Sjeverna Koreja se mora pridržavati rezolucija Savjeta bezbjednosti i vrijeme je da se uključi u održiv i sadržajan dijalog prema cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva", rekla je Tomas - Grinfild novinarima i dodala da je administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena spremna za ozbiljnu i trajnu diplomatiju.

Članovi Evropskog savjeta - Francuska, Estonija i Irska - takođe su pozvali Sjevernu Koreju da se "smisleno angažuje" s opetovanim ponudama za dijalog Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Misija Sjeverne Koreje pri UN u Njujorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar primjedbi Thomaa-Grinfilda.

Sjeverna Koreja podvrgnuta je sankcijama UN-a od 2006. godine koje su se stalno jačale u pokušaju da se prekine finansiranje programa nuklearnih i balističkih projektila Pjongjanga. Mjere uključuju zabranu lansiranja balističkih projektila. Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i tadašnji američki predsjednik Donald Tramp sastali su se tri puta 2018. i 2019., ali nisu uspjeli postići napredak.

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila novu, manju balističku raketu s podmornice, što je navelo Sjedinjene Države i Veliku Britaniju da u srijedu pokrenu to pitanje u 15-članom Savjetu bezbjednosti UN-a.

Povezane vijesti: 

Sjeverna Koreja raketnim testiranjem omela predizbornu kampanju u Japanu

Sjeverna Koreja potvrdila da je ispalila raketu

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije