Naoružanje

Vučić egipatskom kolegi predstavio srpsko naoružanje

Vučić egipatskom kolegi predstavio srpsko naoružanje
Foto: Tanjug/Strahinja Acimovic | Vučić egipatskom kolegi predstavio srpsko naoružanje
Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Egipta Abdel Fatah al Sisi prisustvovali su danas poslije podne prikazu naoružanja Vojske Srbije i vojne opreme iz domaće odbrambede industrije.

Dio opreme i naoružanje srpske armije prikazan je dvojici predsjednika na poligonu Doma Garde u Beogradu.

Sa Vučićem i Al Sisijem, prikazu prisustvuju i ministri odbrane i policije, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislava Gašić.

Na poligonu je, između ostalog, predstavljeno i borbeno vozilo pješadije "Lazanski", najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo koje je razvilo domaće preduzeće Jugoimport SDPR.

Tu su i pješadijsko borbeno vozilo Lazar, namijenjeno za dejstvovanje po neprijateljskoj živoj sili, sa ličnom balističkom zaštitom, za izviđanje i prepoznavanje ciljeva, osmatranje okoline, kao i višenamjensko okopno vozilo 8x8 Lazar, koje posjeduje visokosofisticiranu, modularnu balističku zaštitu.

Predstavljeno je i oklopno vozilo za protivoklopni raketni sistem valikog dometa Miloš, kao i vozilo Nora.

Visokom gostu iz Egipta predstavljen je i Gavran - sistem bespilotne letjelice - projektila, kao i višecijevni modularni samohodni lanser raketa Tamnava.

Vučić i Al Sisi mogli su da vide i vođenu raketu vazduh - zemlja Košava, sa bojevom glavom, koja se koristi za uništavanje udaljenih zemaljskih ciljeva koji ne moraju da budu direktno vidljivi u trenutku lansiranja.

Predstavljen je naoružani dron "Obad", kao i bespilotna letjelica "Pegaz".

Predsjednik Vučić juče je najavio da će sa šefom egipatske države danas prisustvovati prikazu naoružanja Vojske Srbije, ističući da dvije zemlje imaju prostor za unapređenje saradnje u oblasti vojne opreme, kao i da Srbija i Egipta imaju šta da ponude, da mogu da formiraju zajednička preduzeća, da se oslanjaju jedna na drugu u toj oblasti.

Al Sisi danas završava trodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, tokom koje je razgovarao sa državnim vrhom Srbije, prisustvovao poslovnom forumu, ali i položio vijenac na Spomenik Neznanom junaku na Avali i postao počasni doktor nauka Univerziteta u Beogradu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije