Nauka

Otkrivena planeta prekrivena vulkanima na kojoj ima vode

Otkrivena planeta prekrivena vulkanima na kojoj ima vode
Foto: Aviv Perets/Pexels | Astronomi otkrili vulkansku planetu na kojoj ima vode

Astronomi su otkrili egzoplanetu prekrivenu aktivnim vulkanima. U studiji objavljenoj u časopisu Nature, međunarodni je tim otkrio egzoplanetu veličine Zemlje koji bi na površini mogala imati vodu.

Svijet pod imenom LP 791-18 d smješten je u zviježđu Pehara na udaljenosti od 90 svjetlosnih godina od Zemlje.

Planeta kruži oko crvenog patuljka sa kojim je plimno zaključan, što znači da nema ciklus dana i noći kakav imamo na Zemlji, već je jedan dio stalno u sjeni, dok je drugi stalno pod suncem.

"Dnevna strana je vjerovatno pretopla za tekuću vodu na površini, ali količina vulkanske aktivnosti na cijeloj površini mogla bi održavati atmosferu, što bi dozvolilo kondenzaciju vode na noćnoj strani planete" rekao je Bjorn Beneke, jedan od astronoma koji su proučavali planetu.

"Sistem LP 791-18 sadrži minimalno dvije druge planete pod imenom LP 791-18 b i c. Planeta LP 791-18 c je dva i po puta veća od Zemlje te ima sedam puta veću masu. Njen uticaj dramatično mijenja orbitu LP 791-18 d te je tjera da se kreće po eliptičnoj putanji. Ovo znači da se LP 791-18 d deformiša svaki put kad završi orbitu. 'Takve deformacije mogu uzrokovati dovoljno unutrašnjeg trenja da dramatično poveća toplinu unutrašnjosti te stvori vulkansku aktivnost na površini", kažu iz NASA-e, prenosi Tportal.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije