Nauka

Pratite nas na Google news

Azerbejdžan prvi put domaćin izazova za svemirske aplikacije NASA

Azerbejdžan prvi put domaćin izazova za svemirske aplikacije NASA
Foto: Ilustracija | Azerbejdžan prvi put domaćin izazova za svemirske aplikacije NASA
Fena

BAKU - Najveći svjetski susret programera za NASA svemirske aplikacije biće po prvi put održan u Azerbejdžanu ove godine.

Koorganizatori su Azercosmos OJSC i Američka ambasada u Azerbejdžanu u partnerstvu s Diplomatskom akademijom Azerbejdžana (ADA) i Nacionalnom agencijom za aeronautiku i istraživanje svemira (NASA).

Susret će biti održan od 18. do 20. oktobra na Univerzitetu ADA, prenijela je azerbejdžanska novinska agencija Azertac.

Od svog osnivanja 2012. godine, NASA Međunarodni izazov za stvaranje svemirskih aplikacije postao je najveći svjetski susret programera, angažira hiljade građana širom svijeta da koriste otvorene baze podatke NASA za izgradnju inovativnih rješenja za izazove s kojima se suočavamo na Zemlji i u svemiru.

Program Space Apps nadahnjuje lokalne zajednice da se okupe, intenzivno razmišljaju i nađu rješenja za važne probleme.

Svake godine Space Apps angažuje hiljade pojedinaca u gradovima širom svijeta da rade sa  podacima otvorenog koda NASA u 48-satnom sprintu.

Timovi tehnologa, naučnika, dizajnera, preduzetnika, umjetnika i drugih sarađuju kako bi odgovorili na neke od najupornijih izazova na Zemlji i u svemiru.

Izazovi se mijenjaju svake godine u okviru teme Zemlje i svemira. Neki od najpopularnijih izazova posljednjih godina uključuju teme od autonomne inspekcije svemirskih letjelica do praćenja katastrofa i istraživanja ljepote svemira.

Izazovi za rad na svemirskim aplikacijama biće objavljeni nakon 25. septembra. Svakom timu koji učestvuje biće omogućeno da rade samo na jednom izazovu i mogu započeti rad isključivo na samom susretu programera.

Na kraju posljednjeg dana, timovi će naizmjenično predstavljati svoje projekte sudijama. Svaka prezentacija tima treba biti kratka - četiri minute prezentacije i dvije minute za odgovaranje na pitanja žirija.

Prezentacija je prilika da svaki tim istakne svoj rad koji sudije mogu vidjeti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije